Museum Arnhem en Museum Het Valkhof slaan de handen ineen voor de Biënnale Gelderland die in 2019 plaatsvindt. De Biënnale Gelderland is hét podium voor hedendaagse beeldende kunst binnen en buiten Gelderland. Productiehuis Plaatsmaken is curator voor deze editie die voor het eerst in Arnhem én Nijmegen plaatsvindt.

Biënnale Gelderland
De Biënnale ontstond in de jaren 90 en wordt sinds 2012 elke twee jaar afwisselend in Arnhem en Nijmegen georganiseerd. Voor de volgende editie wordt er een eenmalige uitzondering gemaakt. Er zit drie jaar tussen de biënnales om af te wisselen met de internationale kunsttentoonstelling SONSBEEK (volgende editie in 2020). De Biënnale Gelderland is het enige beeldende kunst event dat met regelmaat de actuele stand van zaken binnen de hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland laat zien.

Arnhem en Nijmegen
De Biënnale Gelderland 2019 vindt plaats in het najaar van 2019. Deze editie bestaat uit twee tentoonstellingen. In de binnenstad van Arnhem wordt van 3 oktober 2019 t/m 17 november 2019 werk in openbare ruimte langs de Jansbeek gepresenteerd dat speciaal voor de gelegenheid gemaakt wordt. In Museum Het Valkhof is van 3 oktober 2019 t/m 4 januari 2020 een omvangrijke tentoonstelling met bestaand werk van dezelfde kunstenaars dat context biedt voor de tentoonstelling in Arnhem.

Mens en natuur
In deze bijzondere editie van Biënnale Gelderland staat de relatie tussen mens en natuur centraal. De mens kan wel willen heersen over de natuur door te willen inperken, snoeien, omheinen en dwingen, maar die natuur woekert altijd door. Wanneer men denkt de exoten definitief te hebben verbannen, duikt er in de tuin van de buurman en in de berm wederom Japanse duizendknoop op. Goudvissen hebben hun plek gevonden in de Jansbeek.

De natuur wordt daarnaast al eeuwenlang in de kunsten ingezet als metafoor, als spiegel voor de ziel en voor de mens als soort. Deze twee uitgangspunten zijn leidraad voor de tentoonstelling waarin wordt onderzocht hoe de natuur vandaag de dag een rol speelt in het gesprek over onze leefomgeving. En hoe zetten hedendaagse kunstenaars die natuur in als zij hun werk maken?

Curator Plaatsmaken
Iedere editie staat een andere curator aan het roer. Voor de Biënnale Gelderland 2019 is Productiehuis Plaatsmaken geselecteerd. Plaatsmaken realiseert werk in opdracht van en in samenwerking met kunstenaars. Daarnaast initiëren en organiseren zij projecten en tentoonstellingen binnen en buiten Plaatsmaken. Dit jaar stond Productiehuis Plaatsmaken bijvoorbeeld aan het roer van het omvangrijke project een zacht geruis in de zeven Gelderse kastelen.

Deelnemende kunstenaars
Rob Sweere, Aldwin Lehr, Gijs Verhoofstad, Erik Odijk, Gijs Frieling, Erik Mattijssen, Roos van Haaften, Gerda ten Thije, Mirka Farabegoli, Thijs Linssen, Isolde Venrooy, Maria Roosen, Seet van Hout, Karlijn Janssen, Rob Voerman, Frank Bruggeman

Aldwin Lehr, geen titel, 2018

Erik Mattijsen, Fanfare, gouache op papier, 2016