Biënnale Gelderland 2016 is neergestreken in Arnhem. Volgens het concept van curator Hanne Hagenaars staat Arnhem tot en met 20 november 2016 in het teken van LIVING, GIVING. Een tentoonstelling waarbij de persoonlijke band tussen publiek en kunstenaars centraal staat. Twintig kunstenaars zijn uitgenodigd om in gesprek te gaan met mensen die in de Arnhemse binnenstad wonen en/of werken. Deze gesprekken tussen kunstenaars en inwoners hebben geleid tot werken die momenteel op maar liefst 20  locaties te zien zijn. Er zijn kunstwerken gebaseerd op gesprekken met de rechter in het Paleis voor Justitie, de bibliothecaris in de bibliotheek, de eigenaar van een woonboot en museumdirecteur Saskia Bak.

MAISON the FAUX
MAISON the FAUX verovert de wereld: Tot voor kort namen Joris Suk en Tessa de Boer van MAISON the FAUX nog deel aan New York Fashion Week. Nu is hun bijdrage aan Biënnale Gelderland 2016 onmiskenbaar. MAISON the FAUX liet zich inspireren door de ‘Gaudi-boot’ aan de Rijn. Deze woonboot is op zichzelf al een bezoek waard, maar nu MAISON the FAUX de boot onder handen heeft genomen al helemaal. In de uiterwaarden tussen het gras is momenteel de hun installatie te zien. De details ervan ontdekken bezoekers met een verrekijker.

Locatie B&B Gaudi aan de Rijn.jpg
De installatie van MAISON the FAUX in de achtertuin van de welbekende ‘Gaudi aan de Rijn’  Foto: Ton Toemen

Nazmiye Oral
De van oorsprong Arnhemse Nazmiye Oral won vorige maand een Gouden Kalf als 'beste actrice televisiedrama' voor haar rol in de film In vrijheid. De komende weken zit ze in het weekend klaar als brievenschrijver in Momento. Bezoekers die een ode willen brengen of iemand de liefde willen verklaren kunnen bij Oral terecht om dit op papier te zetten. De plekken zijn beperkt dus vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Biennale Gelderland 7161.jpg
Brievenschrijver Nazmiye Oral in Rozet. Foto: Ton Toemen

Kinke Kooi
De Arnhemse Kinke Kooi won deze maand de Jeanne Oosting Prijs 2016 en exposeerde eerder dit jaar in New York. Nu neemt Kooi deel aan de Biënnale Gelderland en ging zij in gesprek met museumdirecteur Saskia Bak. Het gesprek van Kooi en Bak ging al snel over gastvrijheid. Beiden hebben het tegemoetkomen van een ander door zich te verdiepen in de ander hoog in het vaandel. In de tekening die Kinke Kooi voor de Biënnale maakte, laat ze haar vorm van gastvrijheid zien. De tentoonstelling wordt compleet gemaakt vele andere tekeningen van haar hand.

_11A9385©EvaBroekema.jpg
Hospitality van Kinke Kooi in Museum Arnhem. Foto: Eva Broekema

Deelnemende kunstenaars
Aline Eras, Danielle Lemaire, Fiona Lutjenhuis, Hanne van der Woude, Heidi Linck, Heidi Sincuba, Hendrickje Schimmel, Ide Andre, Kinke Kooi, Maison the Faux (Joris Suk en Tessa de Boer), Mounira Al Solh, Rinke Nijburg, Rudolf Romero, Simon van Til en Nazmiye Oral.
Solo's: Dorian Hiethaar, Ben Joosten, Gerard Koek, TADA projecten (Marije Vermeulen en Guido Nieuwendijk) en Lieven Hendriks & Jaap Kroneman.

Locatie Woonboot.jpg
Een van de locaties: woonboot Onderlangs 104

Deelnemende locaties
Museum Arnhem (Utrechtseweg 87), Rozet (Kortestraat 16), B&B Gaudi aan de Rijn (Onderlangs 117), Woonboot (Onderlangs 104), De Buytensael (Utrechtseweg 74), Arthouse Arnhem (Coehoornstraat 37), Arnhems Kledingherstel (Rijnstraat 18), Restaurant Momento (Oude Oeverstraat 98), Circa… dit (Weertjesstraat 8), De Molenkom (Molenkom), Koffiehuis de Oude Doelen (Doelenstraat 26), voormalig Historisch Museum Arnhem (Bovenbeekstraat 21), Toko Rasasari (Eiland 8a), De Klapmuts (Nieuwstad 14), voormalige Galerie Alicia Winters (Walstraat 60), Dudok (Koningstraat 40), Rechtbank Arnhem (Walburgstraat 2-4), Eusebiusplein (Eusebiusplein 36)

Openingstijden: donderdag t/m zondag van 12:00-17:00 uur
Startpunten: Rozet (Kortestraat 16) en Museum Arnhem (Utrechtseweg 87)
Tickets:
Kinderen tot en met 12 jaar: gratis
Jongeren tot 18 jaar: € 5
Volwassenen: € 17,50 en € 12,50 voor Museumkaarthouders (te koop bij de startpunten). Dit is inclusief publicatie, plattegrond en consumptie. Met het toegangsbewijs heeft u gedurende de hele tentoonstellingsperiode toegang tot alle locaties.

Speciale dank aan
Provincie Gelderland, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Arnhem en Rabobank Stimuleringsfonds.

Kijk voor meer informatie op: www.biennalegelderland.nl