Benthem Crouwel architect uitbreiding en vernieuwing Museum Arnhem

Persbericht 27 juni 2016

Het bureau Benthem Crouwel Architecten uit Amsterdam mag het ontwerp maken voor de uitbreiding en vernieuwing van Museum Arnhem. Daartoe heeft een beoordelingscommissie - met vertegenwoordigers van museum en gemeente - unaniem besloten.

De commissie die na een eerste selectie van ruim veertig kandidaten nog vijf gerenommeerde architectenbureaus in het vizier had, is enthousiast over de gepresenteerde visie van Benthem Crouwel.

In haar juryrapport roemt de commissie "de helderheid en de eenvoud van het ontwerp". Waardering is er verder voor "de prettige uitstraling, het ontzien van de stuwwal en de briljante vondst van een openbaar toegankelijke veranda in de nieuwbouw".

Fijne plek
Saskia Bak, directeur Museum Arnhem: “Wij zijn buitengewoon enthousiast over de visie. Het biedt mogelijkheden om prachtige tentoonstellingen te maken. Daarnaast wordt Museum Arnhem een fijne plek om te verblijven én om vrije tijd te besteden. Ook inspireert de visie meer te doen met cross-overprogrammering. Wij kijken ernaar uit onze bezoekers behalve in de zomer, ook in de winter volop te laten genieten van de beeldentuin.”

Ook wethouder cultuur, Gerrie Elfrink is zeer te spreken over de keuze. "De jury heeft goed werk geleverd, ik sluit me volledig aan bij de bevindingen. Deze visie haalt het beste uit het museum naar boven. De mooie collectie van Museum Arnhem komt zo nog beter tot haar recht. Bovendien wordt Museum Arnhem, onder andere door de open veranda, echt een plek waar Arnhemmers met plezier heen kunnen. Zo wordt kunst nog meer van iedereen."

Programmering
De zalen van Museum Arnhem moeten geschikt zijn voor één enkele grote expositie, maar ook voor verschillende kleine. Een goede museumroute, bereikbaarheid van voorzieningen en zichtbaarheid zijn belangrijk. In de visie van Benthem Crouwel "maken de zalen een goede programmering mogelijk", aldus de commissie.

Kwaliteit hoog
De commissie is zeer te spreken over alle geselecteerde architecten. "De kwaliteit van de inzendingen en presentaties is bijzonder hoog", aldus de commissie. In elke visie zitten elementen die de commissie aanspreken. "Op creatieve wijze is ingespeeld op de kwaliteit van de hoog gelegen plek in relatie tot het uitzicht."

Museumtuin
De commissie is blij met het gegeven dat bij Benthem Crouwel "het behoud van de waardevolle museumtuin gegarandeerd is". Binnen en buiten worden op een aangename manier met elkaar verbonden, stelt de commissie. "Het maximaal benutten van de landschappelijke kwaliteiten met unieke vergezichten - in en bij het museum - draagt bij aan de hoge score", zo meldt het juryrapport.

Expositieruimte
Met de bouw zal op basis van de huidige inzichten eind 2017 begonnen worden. De vernieuwing kost ruimt elf miljoen euro. Daarvoor krijgt het museum er 550 vierkante meter expositieruimte bij. Ook komt er een nieuwe entree en worden de publieksfaciliteiten verbeterd.

Ontwerpuitbreiding_Benthem Crouwel

Impressie op nieuw exterieur Museum Arnhem door Benthem Crouwel Architecten

Impressie tuinaanzicht exterieur

Impressie tuinaanzicht exterieur

Impressie trap en plateau dat als amfitheater kan worden gebruikt

Impressie trap en plateau dat als amfitheater kan worden gebruikt

Panoramisch uitzicht op de Rijn vanuit zaal

Panoramisch uitzicht op de Rijn vanuit zaal

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.