NRC beoordeelt SONSBEEK '16 maar liefst met ★ ★ ★ ★

Lucette ter Borg in NRC Handelsblad: "Het is al eerder gezien en getoond in de kunst: dat kunst van haar voetstuk komt en dat ja, de vraag wat kunst is, niet meer belangrijk is. ruangrupa slaagt erin om die vragen bruisend nieuw te maken. Oorspronkelijk was kunst een middel om tot ideeënuitwisseling te komen. Dat idee is in alle luister hersteld. Ga het meemaken."

"De groepstentoonstelling transHISTORY brengt aan de hand van persoonlijke verhalen grijstonen aan in het traditionele zwart-wit denken. Roy Villevoye en Jan Dietvorst schetsen in hun nieuwe film The New Dress het ontroerende en ook hopeloze relaas van de 84-jarige maar nog steeds kwieke missiezuster Majella die tussen 1956 en 1961 bij de Asmat Papoea’s woonde. Een ander hoogtepunt is de installatie Office on the Run van de Tsjechische Eva Ko'tàtkovà, die vier poppen in een theatrale setting laat ontsnappen aan datgene wat van ze wordt verwacht."