Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Nederlandse meesterwerken live te zien in Duitsland

Sinds vorige week zijn de musea in Duitsland weer geopend. 54 meesterwerken van Museum Arnhem zijn op dit moment te zien in Kunstsammlung Gera, ten westen van Leipzig. De opening stond gepland op 26 maart in aanwezigheid van burgermeester Marcouch, maar corona stak er een stokje voor. Nu doet zich de unieke situatie voor dat Nederlandse kunst alleen buiten Nederland publiekelijk is te bezoeken. Dat gaat wel onder de restrictie van één bezoeker per tien vierkante meter en de verplichting tot het dragen van een mondkapje tijdens het bezoek. De tentoonstelling is meteen verlengd tot 30 augustus 2020. 

Magische realisten in Duitsland

Wundersam Wirklich bestaat uit werken van Nederlandse magisch realisten en neorealisten uit de collectie van Museum Arnhem. De tentoonstelling was eerder te zien in Unna, nabij Dortmund. Directeur van Museum Arnhem, Saskia Bak: “Terwijl ons gebouw is gesloten voor renovatie en uitbreiding, grijpen wij deze unieke kans om het Nederlandse realisme grotere bekendheid te geven bij onze oosterburen.” Jelle Bouwhuis, curator Moderne Kunst bij Museum Arnhem, heeft de tentoonstelling mede helpen samenstellen. De collectie bestaat uit schilderijen en tekeningen uit de figuratieve kunststroming uit de periode 1920-1950. De werken behoren tot de canon van het magisch realisme en neo-realisme in Nederland. 

Jan Mankes, Pyke Koch & Dick Ket

In Wundersam Wirklich is de kern van de realisme-collectie van Museum Arnhem te zien. De expositie omvat werk van kunstenaars als Carel Willink, Charley Toorop, Raoul Hynckes, Pyke Koch, Dick Ket, Johan Mekkink en Wim Schuhmacher. Ook is er werk te zien van Jan Mankes (1889-1920), die onlangs precies 100 jaar geleden overleden is. In Gera zijn twee zalen ingeruimd voor de jonge Arnhemse kunstenaar Louise te Poele, die met geënsceneerde fotografie hedendaagse varianten maakt van wat we magisch realisme kunnen noemen.

Kunstsammlung Gera is van woensdag tot en met zondag en op feestdagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden via www.gera.de

Beeld: Claudia Schoejahn 

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.