Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Museum Arnhem voegt stukken van Bas Kosters, Katja Prins, Ruudt Peters en Sinéad O'Dwyer toe aan collectie

Uit de succesvolle tentoonstelling Body Control die tot 26 januari te zien was in De Kerk (Walburgiskerk, Arnhem), heeft Museum Arnhem stukken van de kunstenaars Bas Kosters, Katja Prins, Ruudt Peters en Sinéad O'Dwyer verworven. Alle stukken vormen een waardevolle uitbreiding van de collectie.

Bas Kosters

Van modeontwerper Bas Kosters worden werken uit de collectie Dear Sir/Madam: HOPE verworven. De jurk Please Act Human, twee maskers, een cape en mini jurk van recyclede paraplu’s en schoenen zijn kenmerkend voor het werk van Kosters, die bekend staat om de manier waarop hij grenzen verlegd. Zijn collecties zijn als kleurrijke feesten waar geslacht, ras, geloof en politieke overtuiging er niet toe doen. De collectie Dear Sir/Madam: HOPE staat dan ook voor een frisse start. Het gaat over de veranderingen die momenteel in de samenleving gaande zijn, meer tolerantie voor iedereen. Door de speelse maskers, maar de urgente boodschap op de jurk (Please Act Human) wordt de toeschouwer gedwongen na te denken over zijn of haar eigen positie binnen de discussie over gender, maar ook over de ongelijkheid tussen man en vrouw.

Ruudt Peters

Ruudt Peters schenkt een van zijn kettingen getiteld Lingam Yellow aan Museum Arnhem. Het werk van Peters vertrekt (bijna) altijd vanuit zijn eigen lichaam, of de visie op het lichaam binnen verschillende culturen. Peters reist veel, waarbij hij reflectie en inspiratie vindt in verschillende geloven, filosofieën en culturen. Dit zet hij in zijn werk om, waarbij maatschappelijke vraagstukken op subtiele wijze worden verbeeld.

Ook verwerft het museum het ontwerp Last Breath van Peters. Het ontwerp is een eigen interpretatie van de ziel, die volgens bestreden theorieën 21 gram zou wegen. Peters hield zich bij het ontwerp aan één voorwaarde: het ontwerp mocht maar 21 gram wegen. Het resultaat is van bijna serene stilte: de laatste adem van exact 21 gram. Lingam Yellow en Last Breath zijn een mooie aanvulling op een reeds grote collectie sieraden van Peters in de collectie van Museum Arnhem.

Bas Kosters, foto door Eva Broekema.jpg     Ruudt Peters

Bas Kosters (l), Ruudt Peters (r).

Katja Prins

Van Katja Prins verwerft het museum twee broches uit de serie Hybrids een collier getiteld Off Spring voor de sieraden collectie, waarin zich reeds enkele ontwerpen van Prins bevinden. Voor Prins zijn technologie en mens niet van elkaar te scheiden. In de series Hybrids en Offspring speelt ze hiermee. Ze vormde een medische kunststof om tot driedimensionale vormen die allerlei beelden oproepen. Door middel van haar sieraden spreekt Prins zich uit over de relatie tussen de mens en de machine, de plastische chirurgie en de genetische - en nanotechnologie. Deze ontwerpen zijn kenmerkend voor haar werkwijze en binnen haar oeuvre. Katja Prins was te gast in de Body Control podcast, die hier te beluisteren is.

Sinéad O’Dwyer

Ook van de jonge ontwerpster Sinéad O'Dwyer is werk aangekocht. Sinéad O'Dwyer brengt de strijd van haarzelf en haar dierbaren met lichaamsdysmorfia over in haar unieke conceptuele werk, waarin de fragiele en vaak gespannen relatie tussen vrouwen en hun lichaam wordt onderzocht. In haar werk reageert ze op de ‘geldende’ norm van de kleine maat als ideale schoonheid. Ze wil hiervoor een nieuw normaal creëren door het volle lichaam te vieren. Volgens O’Dwyer bestaat er namelijk niet zoiets als één perfect lichaam. In de collectie 23:19:26 presenteert ze daarom de schoonheid van het vrouwenlichaam, in de meest natuurlijke zin en waarbij geen detail wordt weggelaten. Het resultaat is een reflectie op de kwetsbaarheid van het vrouwelijk lichaam en hoe mode de kracht heeft om ons meer blootgesteld te laten voelen dan bedekt. Zo verwijst de titel 23:19:26 naar de maat van haar muze. Haar werk zit op een overgangslijn tussen mode en kunst.

Prins, Katja, HYBRID 2+3, 2014, Merlijn Snitker.jpg     Prins, Katja, OFFSPRING 1 combi view, 2015, Merlijn Snitker.jpg

Details werken Katja Prins. HYBRID 2+3, 2014, Merlijn Snitker (l). OFFSPRING 1 combi view, 2015, Merlijn Snitker (r).

Sinead     Sinead O'Dwyer, foto door Eva Broekema.jpg

Sinéad O'Dwyer.

Beeld door Eva Broekema, Ruudt Peters & Merlijn Snitker.