Museum Arnhem verwerft airbag-jurk tegen seksuele intimidatie van Alicia Framis

Mode, vrouwen en kwetsbaarheid: daarover gaat de serie LifeDresses van kunstenaar Alicia Framis (1967). Ze maakte negen jurken van airbag-stof. Het materiaal blaast op bij ongewenste intimiteiten. Uit deze serie heeft Museum Arnhem een jurk (Esther) en Het Stedelijk Museum Schiedam twee jurken (Sanne en Maria) verworven. Door de aankoop door twee musea kan het werk in zijn verscheidenheid getoond worden en kan het vaker in z´n zijn totaliteit te zien zijn.

Saskia Bak, directeur Museum Arnhem: "Dit werk sluit goed aan bij onze collectie en ons aankoopbeleid dat gericht is op feministische en gender vraagstukken. We hebben al meer werk van Alicia Framis en het is daarom een waardevolle aanvulling. Een videoregistratie van dit werk was eerder al te zien in de tentoonstelling Your Voice Matters in De Kerk van Museum Arnhem." "In dit kunstwerk zie je een interessante mix tussen mode, kunst, technologie en activisme", aldus Catrien Schreuder, hoofd Tentoonstellingen en Collecties in Schiedam. "Het zit dicht op de tijdgeest en laat je nadenken over thema’s als seksueel grensoverschrijdend gedrag en de bewegingsruimte van vrouwen."

Jurk als buffer
Het materiaal van de airbag-stof is high tech, komt uit Japan en werd nog niet eerder voor een jurk gebruikt. De meeste mensen kennen de airbag uit de auto. Bij een botsing blaast de luchtzak automatisch op tot een beschermend kussen. Dat gebeurt ook bij deze modelijn. Als iemand een vrouw in deze jurk aanraakt dan bolt de stof daar op. Haar outfit fungeert als een soort buffer.

Over Alicia Framis
Alicia Framis woont afwisselend in Amsterdam en Barcelona. Eerder maakte ze de Anti-dog-serie; jurken gemaakt van materialen die tegen kogels en hondenbeten beschermen. Het was haar bijdrage in het Nederlandse paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië in 2003. Met dat werk loopt Framis vooruit op de discussies rond de recente #MeToo-beweging. De LifeDresses vormen een nieuw protest tegen grijpgrage handen en (seksueel) geweld tegen vrouwen. De musea kochten het werk bij Upstream Gallery in Amsterdam.

Alle LifeDresses waren vorig jaar te zien tijdens de internationale kunstbeurs Art Basel. Het toonaangevend Amerikaanse magazine ArtNews zag ze daar en zette de serie in de top 6 beste werken.