Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Museum Arnhem start pop-up tentoonstelling 'Achter de schermen' in Erfgoedcentrum Rozet

Pop-up tentoonstelling 'Achter de schermen' van Museum Arnhem toont The Tourist van Margriet van Breevoort

Zolang Museum Arnhem vanwege uitbreiding en vernieuwing gesloten is, maakt een speciaal team van registratiemedewerkers van de gelegenheid gebruik om de totale collectie in kaart te brengen. De registratiemedewerkers komen tijdens hun monnikenwerk prachtige objecten tegen. Het komende jaar belicht Museum Arnhem in de pop-up tentoonstelling Achter de schermen, in de sluisvitrine van erfgoedcentrum Rozet, iedere maand een van die bijzondere ontdekkingen. Op 7 februari start de tentoonstelling met de sculptuur The Tourist (2016) van Margriet van Breevoort.

Achter de schermen in Museum Arnhem
Op zeven verschillende locaties bevinden zich nu ruim 26.000 objecten en kunstwerken. Al deze stukken worden digitaal geregistreerd, gefotografeerd en beoordeeld op hun conditie. Door deze uitgebreide registratie kunnen tentoonstellingen straks gemakkelijker worden voorbereid. Bovendien wordt de collectie zo online toegankelijk voor een breder publiek. Vanaf 7 februari is het sculptuur The Tourist (2016) van Margriet van Breevoort te zien. Dit is de keuze van Sjoerd Popkema (32), collectiebeheerder bij Museum Arnhem en vrijwillig registratiemedewerker. Hij zegt over het werk: "Deze sculptuur zat opgeborgen in een op maat gemaakte kist. Aan mij de opdracht om deze te voorzien van nieuwe steunen, zodat het beeld stabieler kan worden opgeslagen en vervoerd. Toen ik alle schroeven had losgedraaid en de voorzijde van de kist eraf tilde, schrok ik mij een ongeluk. Dit levensechte beeld keek mij recht aan met die grote dierlijke ogen. Ik kon een schreeuw nog net onderdrukken, maar die schrik zal me altijd bijblijven.”

Sjoerd Achter de schermen
Sjoerd Popkema oog in oog met zijn vondst uit het depot. Beeld: Team Museum Arnhem

Over The Tourist
The Tourist is een (hyper)realistische sculptuur, gemaakt van hout, textiel, metaal, hoorn (dierlijk materiaal), siliconenrubber, glas, epoxyhars, cement en haren. Dit vreemde rugzakmeisje oogt heel realistisch, totdat we de twee horens uit haar voorhoofd zien steken. De grote ogen en de schuine houding van het hoofd roepen verwondering op. Verwondering over de wereld waarin we leven, een wereld die groots en complex is en die tegelijkertijd oproept tot actie: we moeten erop uit om die wereld te verkennen.

Margriet van Breevoort
Margriet van Breevoort (1990) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Sinds 2013 maakt ze als kunstenaar opvallende ruimtelijke sculpturen. Als kind hield ze van sprookjes. Nu schept Van Breevoort een eigen wereld om zich heen van vreemde wezens; mutanten die verloren lijken. Haar beelden hebben vaak iets aandoenlijks, maar ook altijd iets vreemds of engs. Ze zijn een versmelting van fantasie en werkelijkheid.