Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Museum Arnhem presenteert in De Kerk: City Life. Mensen & de urbane realiteit

Museum Arnhem toont van 8 februari t/m 17 mei 2020 in de tijdelijke tentoonstellingsruimte De Kerk de tentoonstelling City Life. Mensen & de urbane realiteit. Internationale kunstenaars verbeelden uiteenlopende aspecten van en perspectieven op leven en overleven in de steeds groter wordende steden. 

Shanghai: 24 miljoen inwoners. Moskou: 12 miljoen inwoners. Istanboel: 15 miljoen inwoners. Meer dan de helft van de wereldbevolking woont momenteel in een stad. Eén op de acht mensen woont in wat de Verenigde Naties een megastad noemen: steden met meer dan 10 miljoen inwoners. Experts schatten dat het aantal megasteden de komende 10 tot 20 jaar zal verdubbelen. Van de acht miljard mensen in 2030 zal twee derde in steden wonen. Het openbaar vervoer wordt steeds drukker, wegen slibben dicht en groengebieden worden volgebouwd. 

De stad als kwetsbare plek
Ook in Nederland trekken steeds meer mensen naar de stad. In de grote en middelgrote steden, zoals Arnhem, leven steeds meer mensen dichter op elkaar. Hoe beschermen we onze eigen plek in de stad en laten we ruimte aan de ander? De moderne stad is ingericht op individuele behoeften waarin stedelingen langs elkaar heen leven. Op het moment dat we niet meer ervaren hoe anderen leven en denken, groeit onbegrip, wantrouwen en zelfs afkeer van elkaar. Het maakt de stad een kwetsbare plek. Zeker in deze tijd van grootschalige migratie en globalisering waarin steden bewoond worden door mensen met heel verschillende culturele achtergronden, politieke opvattingen, gebruiken en interesses. Het voor iedereen leefbaar houden van de snel groeiende stad, vergt empathisch vermogen van allen die de stad delen. 

De kunstenaars in City Life geven uitdrukking aan menselijkheid in de harde stedelijke omgeving. Juist te midden van de massa van de drukke stad komt de emotie van het individu, die even persoonlijk als universeel is, naar voren in de kunstwerken. Ze variëren van sculptuur en installatie tot fotografie, schilderkunst en video. 

Def campagnebeeld.jpg   Umut Yasat, Der Stapel 5, 2017 - 2018, courtesy van de kunstenaar en GNYP Gallery, Berlin.jpg
Links: Tokyo Compression # 92, 2009, © Michael Wolf Estate, courtesy Galerie Wouter van Leeuwen, rechts: Umut Yasat, Der Stapel 5, 2018, courtesy of the artist and GNYP Gallery, Berlin.

De Kerk van Museum Arnhem
Over De Kerk powered by Museum Arnhem In De Kerk organiseert Museum Arnhem tot eind 2020 exposities en activiteiten met de focus op experiment, vernieuwing en innovatie. Iedere drie maanden wisselt de tentoonstelling. De Kerk biedt ruimte aan diverse thema’s zoals actuele kunst en vormgeving, innovatie, Arnhemse makers, design en mode. Naast tentoonstellingen programmeert Museum Arnhem hier discussieavonden, lezingen, concerten en performances.

KUNSTENAARS IN CITY LIFE
Abdulrazaq Awofeso (Nigeria, 1978 – woont in Lagos), Ala Albaba (Palestina, 1985 – woont in Ramallah), Stephanie Bakker (Nederland, 1976 - woont in Amsterdam) & Yvonne Brandwijk (Nederland, 1971 – woont in Amsterdam), Maga Berr (Peru, 1983 – woont in Amsterdam), Mirthe Dokter (Nederland, 1992 – woont in Arnhem) Martin Roemers (Nederland, 1962 – woont in Delft), Nadine Stijns (Nederland, 1977 – woont in Den Haag), Su Tomesen (Nederland, 1970 – woont in Amsterdam en Yogyakarta), Michael Wolf (Duitsland, 1954 – Hongkong 2019), Umut Yasat (Duitsland, 1988 – woont in Karlsruhe en Istanbul) en Susanne Khalil Yusef (Duitsland,  1984 – woont in Arnhem). 

City Life toont beelden uit de wellicht twee meest bekende series van dit jaar overleden Duitse kunstenaar en fotograaf Michael WolfArchitecture of Density, (2003 – 2014) en Tokyo Compression (2010 – 2013). Sinds 1994 woonde Wolf in de miljoenenstad Hong Kong. Azië zou vanaf dat moment zijn werkterrein blijven. Voor de serie Tokyo Compression richtte Wolf zijn camera op forenzen die tijdens spitsuren tegen de beslagen ruiten van de compleet volgestouwde metrowagons werden platgedrukt door medereizigers. De foto’s zijn getuige van Wolfs vertedering en bewondering voor de veerkracht van bewoners van megasteden om overeind te blijven.   

Abdulrazaq Awofeso maakt speciaal voor de tentoonstelling tweeduizend met de hand gemaakte houten mensfiguurtjes die allemaal uniek zijn. Awofeso is een inwoner van Lagos, met ruim 20 miljoen inwoners de grootste stad van Afrika en tevens snelst groeiende metropool op aarde, die met zijn houten figuren empathie op wil roepen.

Ook Susanne Khalil Yusef maakt een nieuw werk voor City Life waarbij zij voortborduurt op het thema van de Handala waaraan ze al langer werkt. Khalil Yusef, wier Palestijnse achtergrond overal aanwezig is, identificeert zich sterk met dit door de Palestijnse cartoonist Naji Salim Hussain al-Ali gecreëerde tienjarige vluchtelingjongetje.

Umut Yasat (1988, Duitsland, woont en werkt in Karlsruhe en Istanbul) werkt sinds 2014 aan een ongoing work in progress dat hij Der Stapel noemt. Het is een structuur die hij heeft ontwikkeld om alles wat hij in zijn stadse leven meemaakt, letterlijk een plek te kunnen geven. Vanaf het moment dat hij aan Der Stapel begon te werken, begon hij ook een minimaal leven te leiden. Alles wat hij nodig had, paste in zijn rugzak. Meer nog dan een kunstenaar, noemt bij zich verzamelaar van zijn eigen bestaan.

Ala Albaba toont een schilderij van het stampvolle Alam'ari Refugee Camp bij Ramallah waar hij al zijn hele leven woont. Volgens de UNHCR zijn er voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog wereldwijd meer dan 50 miljoen vluchtelingen. Velen van hen verblijven in honderden vluchtelingenkampen ergens op de wereld. Kampen die niet zelden uitgroeien tot complete, volledig functionerende steden met een permanent karakter.

Stephanie Bakker en Yvonne Brandwijk portretteerden de steden van de toekomst die voorop lopen als het gaat om innovatie en creativiteit. Met hun project Future Cities portretteerden zij steden die zowel in economisch als demografisch opzicht behoren tot de snelst groeiende ter wereld en die, na zich te hebben ontworsteld aan armoede, een gewapend conflict of politieke repressie, hun culturele identiteit herontdekken en omarmen.

Mirthe Dokter werkt samen met publiek in een trailer op het plein voor De Kerk gedurende de looptijd van de tentoonstelling  aan het tot stand brengen van Het volk der introverten: een beeldend kunstwerk van honderden hoofdjes geboetseerd uit klei. Introvert zijn wordt geassocieerd met niet sterk genoeg zijn om mee te komen in de samenleving. Met het project wil Mirthe de zichtbaarheid van ‘de ongeziene mens’ in de samenleving vergroten. Help ook mee tijdens een boetseersessie.

Bezoekadres 
Sint Walburgisplein 1 
6811 BZ Arnhem 

Openingstijden 
Ma-Di: Gesloten 
Wo-Zo: 12.00 - 18.00 uur 

Toegangsprijzen  
Regulier: € 5,00 
Studenten, Kunstenaars, CJP, Gelrepas van 12 tot 18 jaar: € 2,50 
Tot 12 jaar, Vriendenpas, Museumkaart, Bankgiroloterij, VIP kaart, studenten ArtEZ: Gratis

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.