Museum Arnhem op bezoek

De KIJKwijzers van Museum Arnhem starten dit jaar een nieuw programma: Museum Arnhem op bezoek. Zij gaan elke maand maand op pad naar de verschillende dagbestedingslocaties van Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) met een rolkoffer vol kunst en vermaak. Met het programma bereikt het museum kwetsbare ouderen buiten het museum. Aan de hand van objecten en thema’s uit de collectie van Museum Arnhem gaan de deelnemers onder leiding van een KIJKwijzer met elkaar in gesprek en worden herinneringen opgehaald. Middels een reiskoffer met echte collectiestukken en allerlei apparatuur worden ouderen op iedere locatie verrast met interactief programma, met iedere maand een andere thema.

In januari stond het thema Koffie en thee centraal. Deelnemers verwonderden zich over diverse werken uit de collectie zoals een theebus en sierbord uit de zeventiende eeuw en het werk van Klaas Gubbels. Er wordt designservies bekeken, naar gedichten geluisterd, aan thee geroken en er worden ouderwets koffiebonen gemaald. Zo worden alle zintuigen aangesproken. De KIJKwijzers merken dat het thema veel reactie oproept bij de deelnemers. Zo deelt een mevrouw, die oorspronkelijk uit Sri Lanka komt, haar kruidige koffierecept en zou een andere deelnemer weleens een kopje thee willen drinken met Pierre Janssen. Soms roept een thema behalve mooi, ook pijnlijke herinneringen op. Een andere deelnemer vertelde dat ze sinds het overlijden van haar man geen thee meer drinkt omdat ze dat altijd samen deden.

SWOA en Museum Arnhem
In 2018 hebben SWOA en Museum Arnhem de handen ineen geslagen om het programma te ontwikkelen en te testen. Doel van het aanbod is om de expertise van zowel Museum Arnhem als SWOA in te zetten en ouderen, die gebruik maken van dagbesteding, in aanraking te brengen met kunst. Er zijn in overleg met ouderen, twaalf thema’s ontwikkeld. Hierbij is gekozen voor onderwerpen die breed toegankelijk zijn en aansluiten op de dagelijkse leefwereld, zoals: verzamelen, familie, seizoenen en school. Ook thema’s als rust en geloof passeren de revue. De KIJKwijzers kregen voorafgaand een training waarin ze kennismaakten met de nieuwe doelgroep. Mogelijk wordt het project in de toekomst ook uitgebreid naar andere locaties in Arnhem en omstreken.

Over de Kijkwijzers
KIJKwijzers zijn actieve 60-plussers die speciaal zijn opgeleid tot museumdocenten. In Museum Arnhem  hebben zij de afgelopen jaren bezoekers wekelijks gratis (instap)rondleidingen gegeven langs tentoonstellingen en collectiepresentaties. Deze KIJKwijzers blijven graag betrokken bij Museum Arnhem en geven nu op andere wijze betekenis aan hun rol van KIJKwijzer. Naast de eigen kennis en ervaring die ze hebben, worden de KIJKwijzers jaarlijks getraind om hun werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren.

Dit project komt tot stand met steun van VSBFonds, ING, Fonds Sluyterman van Loo, Ieders Museum Gelderland en is in samenwerking met Stichting Welzijn Ouderen Arnhem.

Omslagfoto: Eva Broekema