Museum Arnhem gaat met kunst naar de klas

Museum Arnhem ontwikkelde in co-creatie met Rijn IJssel een vernieuwend kunsteducatieprogramma speciaal voor MBO-studenten. Met de nieuwe Museum Bus Arnhem wordt de collectie vervoerd naar de klas. WebVR wordt als vooruitstrevende techniek gebruikt om kunstwerken in een virtueel museum te tonen. Het virtuele museum is te bezoeken op www.museumarnhemvr.nl.

Het reizende educatie- en publieksprogramma is opgezet onder de noemer ‘Museum Arnhem op locatie’. Begeleid door kunstenaars en docenten leggen MBO-studenten de komende jaren aan de hand van de collectie van het museum een link naar hun toekomstige beroepspraktijk. Om studenten met echte museumstukken in contact te brengen en de veelzijdigheid van de museumcollectie te laten zien is een tweedehands bus aangeschaft. In transportkisten worden de collectiestukken vervoerd. Deze kisten worden in de klas omgebouwd tot tentoonstellingswand. Het educatieve programma is mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, VSB Fonds, Prins Bernard Cultuur Fonds Gelderland en Fonds 21.

Virtueel museum
In het project maken studenten ook zelf kunstwerken. Aangezien Museum Arnhem op dit moment zijn deuren heeft gesloten vanwege een renovatie, is gekeken naar een andere manier om de werken tentoon te stellen. Deze virtuele tentoonstelling is mogelijk door de toepassing van WebVR, een vooruitstrevend nieuw medium, en is ontworpen door multidisciplinair designer Rudolf Romero. Hij zijn al enkele jaren op internationale podia pionierend op het gebied van tentoonstellen van kunst in een virtuele ruimte. Vernieuwend aspect is dat de virtuele tentoonstelling ook te bezoeken is via een laptop (dus zonder VR-bril).

Start project met studenten Creatieve industrie
Het project is gestart met studenten van de Creatieve Industrie die de opleiding Art & Design volgen. Zij kozen inspirerende werken uit de collectie van Museum Arnhem. Onder begeleiding van Mirka Farabegoli maakten zij zelf nieuwe kunstwerken rondom het thema ‘identiteit’. De tentoonstelling is in het virtuele museum te zien.

Bekijk hier meer informatie over 'Museum Arnhem op locatie'.

Video: Al Hajem

Met dank aan: Provincie Gelderland, VSB Fonds, Prins Bernard Cultuur Fonds Gelderland en Fonds 21.