Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Museum Arnhem in De Kerk presenteert 'Blowing through the curtains' van multimedia kunstenaar Abner Preis

Een artistieke, virtual & augmented reality interpretatie van De Slag om Arnhem

Jaarlijks herdenkt Arnhem de hele maand september De Slag om Arnhem, de slag die zo bepalend is geweest voor het laatste oorlogsjaar in Nederland en de rest van Europa. Voor Museum Arnhem maakt multimedia kunstenaar Abner Preis in virtual en augmented reality een artistieke interpretatie van deze beruchte slag. Een interpretatie die de oorlogsthematiek van geweld, verlies en ontheemding tegelijkertijd naar de mondiale actualiteit haalt. Met zijn boodschap van hoop biedt het werk troost in een tijd met het hoogste aantal (70,8 miljoen volgens de UNHCR) vluchtelingen sinds het einde van WOII en in een wereld die gezamenlijk het hoofd probeert te bieden aan de coronapandemie. 'Blowing through the curtains' is te zien van 30 augustus t/m 20 september in De Kerk in Arnhem.

Wapperende gordijnen uit dagboek

Als uitgangspunt voor Blowing through the curtains neemt Preis het dagboekverhaal van een Arnhemse arts die na De Slag door de kapotgeschoten straten van de binnenstad liep. Door de ramen waaruit de ruiten waren geblazen zag hij overal gordijnen wapperen. Deze kleurden de verwoeste, stoffige straten.

Blowing through the curtains brengt je via een VR bril in een wereld die bestaat uit archiefmateriaal van Arnhem van voor, tijdens en na WOII gecombineerd met Preis’ herkenbare met de hand getekende omgevingen. De nadruk ligt op het dagelijkse leven in de dagen voorafgaand aan De Slag om Arnhem. Tegelijkertijd dwaal je door beelden die doen denken aan meer recente oorlogen en conflicten, beelden van mensen op de vlucht voor geweld, gevaar en onderdrukking.

Still uit de VR installatie 'Blowing through the curtains' van Abner Preis

Aanvullend op het VR werk, zijn op vier iPads augmented reality environments te zien. Een ervaring van de zichtbare werkelijkheid waarin objecten die zich in de echte wereld bevinden, worden aangepast en aangevuld met computer-gegenereerde beelden, archiefmateriaal en audio.

De Slag om Arnhem trof de stad diep in het hart en veranderde Arnhem voor altijd. Het trauma van de nederlaag, die op zovelen in de stad een onuitwisbare indruk heeft gemaakt, eindigt in Preis’ werk met een boodschap van saamhorigheid en hoop voor een nieuw, vreedzaam begin.

Over Abner Preis
Abner Preis groeide grotendeels op in de Verenigde Staten. Net als zoveel families, leed Preis’ familie grote verliezen in WOII. In 2006 emigreerde hij naar Nederland en haalde zijn Master of Arts aan het Dutch Art Institute in Arnhem. Preis is een echte verhalenverteller. Hij verzint nieuwe verhalen of creëert verhalen rond een historische gebeurtenis of een opmerkelijke bestaande situatie. Hij probeert in zijn werk een omgeving te creëren waarin zijn publiek het gevoel krijgt dat ze deel uitmaken van het kunstwerk.

In de afgelopen jaren heeft Preis zich ontwikkeld tot een nieuwe mediakunstenaar die voorop loopt in het experimenteren met technische ontwikkelingen. Virtual Reality betekende de grootste verandering in zijn carrière. Met VR wordt de kijker letterlijk een deel van het verhaal en kan Preis zijn publiek onderdompelen in een virtuele werkelijkheid die het dichtst in de buurt komt van zijn gedroomde wereld. Vorig jaar won Preis de Cinekid Jury Prize Best Work Media Lab met Eden’s Adventures, een ontdekkingstocht van zijn jonge dochter langs verschillende culturen in de wereldgeschiedenis.

Preis’ met de hand getekende verhalen hebben altijd een gelukkig einde. Ze zijn kinderlijk naïef en vaak ietwat absurdistisch en bieden daardoor een sterk zintuigelijke ervaring. Zijn werk is maatschappelijk geëngageerd maar altijd op een impliciete manier; de essentie is zijn publiek een wereld in te trekken waar hoop en verbondenheid tussen mensen het winnen van rampspoed en verdeeldheid.

LET OP: Voor de VR tour zijn 4 brillen beschikbaar. Daarom raden wij je aan een time slot te reserveren zodat lange wachttijden worden voorkomen en je in alle rust van je bezoek kan genieten.