Het volk der introverten van Mirthe Dokter

Museum Arnhem presenteert van 8 februari t/m 17 mei 2020 in de tijdelijke tentoonstellingsruimte De Kerk de tentoonstelling City Life. Mensen & de urbane realiteit. In deze expositie verbeelden kunstenaars uiteenlopende aspecten van en perspectieven op leven en overleven in de steeds groter wordende steden. Tijdens City Life maakt de Arnhemse Mirthe Dokter samen met inwoners uit Arnhem Het volk der introverten, een beeldend kunstwerk van honderden geboetseerde hoofdjes uit klei.

De verbeelding en kracht van introvertie
In ieder mens huist introversie, maar in deze moderne tijd lijkt dat meer een zwaktebod dan een kracht. Introvert zijn wordt geassocieerd met zwak zijn, te ontvankelijk zijn voor de dingen om je heen, niet sterk genoeg om stevig in je schoenen te staan en mee te gaan met de snelle stroom. Het introverte in de mens heeft echter oog voor dat wat eigenlijk veranderd zou moeten worden. En hieruit ontstaat ook de moed om bijvoorbeeld de straat op te gaan om verandering teweeg te brengen. Een mars, een optocht, een demonstratie lijkt zo extravert, maar als je kijkt in de ogen van de mensen zie je dat ze iets van heel diep van binnen naar buiten brengen.

Naar binnen kijken
Mirthe maakt samen met een breed palet aan Arnhemmers een volk van met zorg geboetseerde hoofdjes die hun ogen dicht hebben. Hoofdjes die naar binnen kijken. Wekelijks nodigt zij groepen mensen uit in haar boetseerwagen die op het plein voor De Kerk staat. Mensen die zich spontaan melden maar ook mensen die speciaal worden uitgenodigd zoals ouderen uit zorginstellingen, scholieren uit het basisonderwijs, mensen uit dagbestedingen, bewoners van AZC’s en daklozen. Gedurende een uur neemt Mirthe de tijd om met hen rond de tafel te gaan zitten, naar elkaar te kijken, een hoofdje te kleien en te praten over introvert zijn. Op 17 mei presenteert Mirthe Het Volk der introverten aan het publiek met een performance. Het groeiende volk is de gehele expositie te zien in De Kerk.

Over Mirthe Dokter
Mirthe Dokter studeert in 2014 af aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, afdeling Muziektheater, Arnhem. Naast zang, compositie en spel beheerst ze ook de boetseer-, schilder- en tekenkunst en fotografie. In haar voorstellingen combineert zij al deze disciplines tot een geheel. Winnaar van de de Jongemakers Juryprijs Puppet International Meppel 2018 en Ruth van der Steenhoven Prijs 2019 van NVP-Unima.

Beeld: Rob Baas

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.

Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.