Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

GBOR TSUI (Visitor's Heart) (2019) geschonken aan Museum Arnhem

De ruimtevullende installatie GBOR TSUI (Visitor’s Heart) (2019) van Serge Attukwei Clottey (1985 Accra, Ghana) werd speciaal gemaakt voor de tentoonstelling Stormy Weather die tot en met 13 oktober te zien is in De Kerk. Dit werk is onlangs geschonken aan Museum Arnhem met genereuze steun van de Durjoy Bangladesh Foundation (DBF). 

Museum Arnhem is bijzonder verheugd dat dit werk van Clottey, waar ecologische kwesties worden aangekaart, kon worden toegevoegd aan de collectie van Museum Arnhem met steun van Durjoy Bangladesh Foundation (DBF). Dit omdat de relatie tussen kunst en samenleving een belangrijk uitgangspunt is in de hedendaagse kunstcollectie van het museum. 

Tekst gaat verder onder het beeld. 

StormyWeather_byRachelleStoffels_190727_web_45.jpg
Serge Attukwei Clottey - GBOR TSUI (Visitor’s Heart) (2019), sculptuur van gele jerrycans 6 x 3 m. Courtesy van de kunstenaar, Durjoy Bangladesh Foundation en GNYP Gallery. Het werk is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de Durjoy Bangladesh Foundation (DBF). Beeld door Rachelle Stoffels. 

Serge Attukwei Clottey (1985, Ghana, woont in Accra) noemt zijn werk "Afrogallonisme", een woordspeling op Afrika en de ‘yellow gallons’, de alomtegenwoordige gele plastic jerrycans die voor grote problemen zorgen in Ghana. De jerrycans werden oorspronkelijk gebruikt om bakolie van het westen naar Afrika te vervoeren. Toen Clottey jong was, werden ze omgedoopt tot waterreservoirs. Ze worden "Kufuor" gallons genoemd, naar John Agyekum Kufuor die aan het begin van de 21e eeuw president van Ghana was en de jerrycans massaal liet verspreiden onder de bevolking. Tijdens de veelvuldige perioden van waterschaarste in delen van het land, moesten mensen lange afstanden afleggen om water te halen. Daar gebruikten ze gele jerrycans voor.

De hoeveelheid jerrycans overtreft echter veruit de beschikbaarheid van water waarmee ze kunnen worden gevuld door de toenemende watertekorten in het land. Samen met ander plastic zwerfafval liggen ze op straat en op het strand, waar ze vergaan en in kleine deeltjes uiteen vallen. Zo bedreigen ze niet alleen de natuur maar ook de sanitaire infrastructuur met ernstige gevolgen voor de volksgezondheid. Het plastic afval is een wereldwijd probleem, maar wordt extra gevoeld in Ghana, waar slechts weinig mogelijkheden voor recycling zijn. 

StormyWeather_byRachelleStoffels_190727_web_2.jpg Stormy Weather
Links: kunstenaar Serge Attukwei Clottey bij GBOR TSUI (Visitor’s Heart) (2019), rechts: v.l.n.r. kunstenaar Serge Attukwei Clottey, directeur van Museum Arnhem Saskia Bak, Durjoy Rahman van de Durjoy Bangladesh Foundation (DBF), curator actuele kunst Manon Braat en Marta Gnyp van GNYP Gallery

Speciaal voor de tentoonstelling maakte Attukwei Clottey een monumentaal werk van gebruikte gele jerrycans die hij versneed en de stukken aan elkaar smolt, boorde en stikte. Als een zonnig geel maar tegelijkertijd omineus ‘gordijn’ hangt het levensgrote werk in De Kerk.

De gele kleur van de jerrycans is symbolisch voor Attukwei Clottey omdat deze hem doet denken aan de gele, of gouden, baan in de Ghanese vlag die de rijkdom aan grondstoffen in de bodem van land symboliseert. De Nederlandse en Britse kolonisten noemden het kustgebied van het huidige Ghana daarom ‘Goudkust’, de plek waar de Europese overheersers eveneens veel forten bouwden om tot slaaf gemaakten weg te voeren naar de plantages in Latijns Amerika en het Caribisch gebied.

Clottey titelde het werk in zijn moedertaal Ga, de meest gesproken taal in de Ghanese hoofdstad Accra.

StormyWeather_byRachelleStoffels_190727_web_55.jpg
Beeld door Rachelle Stoffels. 

Klik hier voor de website van Durjoy Bangladesh Foundation (DBF) en de GNYP Gallery

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.