De visies van de vijf architectenteams op een rij

Op donderdag 9 juni presenteerden de vijf architectenteams bij architectuurcentrum CASA in Showroom Arnhem hun visie op de uitbreiding en vernieuwing van Museum Arnhem. Hieronder de vijf visies op een rij van Cruz y Ortiz Amsterdam i.s.m. Laura Alvarez Architecture, Benthem Crouwel Architects, Happel Cornelisse Verhoeven i.s.m. DRDH Architects, Kraaijvanger i.s.m. krft en Kokke en SeARCH.nl. Op maandag 27 juni wordt de definitieve architectkeuze bekendgemaakt.  

In de visie die Cruz y Ortiz Amsterdam en Laura Alvarez Architecture presenteren, "is eenheid de sleutel tot het succes voor het nieuwe Museum Arnhem. Eenheid zorgt ervoor dat er een solide drager is voor zowel het publieke programma als de kunstbeleving. Enkel dan faciliteert het gebouw het gebruik optimaal, als een dienstbaar platform voor de grote diversiteit aan activiteiten van de gebruiker." 

CyO.jpg
Cruz y Oriz Amsterdam en Laura Alvarez Architecture

In de visie die Benthem Crouwel Architects presenteren, "wordt het gebouw van Outshoorn in oude luister hersteld. De unieke ligging van het museum en de kenmerkende kwaliteiten van het gebouw worden versterkt: het landschap gaat een grote rol spelen in de beleving van het museum, er komen zalen die volledig gewijd zijn aan het ervaren van kunst, en de koepel krijgt zijn originele, ruimtelijke karakter terug."

Benthemcrouwel.jpg
Benthem Crouwel Architects

De visie die Happel Cornelisse Verhoeven i.s.m. DRDH Architects presenteren is getiteld ‘Intense Absence’. "In ‘Intense Absence’ wordt Museum Arnhem een lommerrijke bestemming dichtbij het centrum, waarin architectuur, landschap en kunst in een optimale symbiose worden samengebracht. Daartoe wordt ingezet op een ruimtelijke scheiding tussen een vrij toegankelijk publieksgebied in monument en tuin én een ondergrondse museale uitbreiding. Het nieuwe ondergrondse volume groeit verstaffeld voort uit het bestaande gebouw met een lichtlantaarn als eindmotief. Dit alzijdige paviljoen onthult de ondergrondse ruimte die in de tuin ‘intens afwezig’ lijkt te zijn en maakt de bezoeker nieuwsgierig. Vanaf het landschap en het Onderlangs presenteert de uitbreiding zich juist wél nadrukkelijk: ze markeert zorgvuldig de topografie van de stuwwal en bekrachtigt daarmee de landschappelijke ligging op eigentijdse wijze."

Happel Cornelisse Verhoeve.jpg
Happel Cornelisse Verhoeven i.s.m. DRDH Architects

In de visie die Kraaijvanger Architects i.s.m. krft en Kokke Designer "krijgt het nieuwe museum een expositiegedeelte op één niveau en opent zich naar het landschap zonder het zicht vanaf de stuwwal te blokkeren. Een nieuwe entree aan Onderlangs is verbonden met de koepel en de toegang aan de Utrechtseweg. Het monument wordt een open kunstsociëteit met naast het grand café Pierre ruimte voor alle culturele activiteiten op elk moment van het etmaal. De koepel vormt de centrale knoop dat alle onderdelen van het museum verbindt. In de museumtuin worden de oeroude uitzichten hersteld. Het bijzondere perspectief van de Rijnzaal wordt als paviljoen ingekaderd. Waardevolle bomen worden behouden, nieuwe bomen, waaronder grove dennen, worden aangeplant. Een ‘oog’ verbindt de expositiezalen met de beeldentuin die opnieuw wordt ingericht."

kraaijvanger.jpg
Kraaijvanger Architects i.s.m. krft en Kokke Designer

In de visie die SeARCH.nl presenteerde, "verdient Museum Arnhem naast optimale expositieruimte een gebouw dat recht doet aan deze schitterende locatie. Een plek die je toch het liefste weer opent en waar je graag de ruimtelijkheid die het ooit had, herstelt. Dat de sociëteit zijn prachtige ramen weer kan openen, het uitzicht en de relatie met de tuin het museum weer binnendringt zonder de kunst te overvleugelen.
Een museum is zoveel meer dan zijn collectie en het voorliggende ontwerp wil graag letterlijk en figuurlijk een platform zijn voor al die activiteiten. Het richt zich optimaal op de Rijnvallei en het uitzicht met een groot cluster van expositiezalen met maximale flexibiliteit.
De publieksfuncties, winkel en horeca, kunnen allemaal onafhankelijk van elkaar gebruikt worden en liggen daar waar ze horen, in de stad en aan de straat. En de Rijnzaal kan de climax blijven in een lineaire museumroute of functioneren als zelfstandig paviljoen voor hedendaagse kunst waarbij de overige exposities ook optimaal te bezoeken zijn. Het plein in de zon met uitzicht op een ononderbroken beeldentuin maakt het geheel af."

SeARCH.jpg
SeARCH.nl


www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.