De KIJKwijzer: René Rutten

Graag brengen we onze KIJKwijzers in beeld. Wij stellen aan jullie voor: René Rutten.

De instaprondleidingen geven een echte meerwaarde aan een bezoek, omdat het je met andere ogen laat kijken naar een kunstwerk. Wat ik leuk vind is dat elke KIJKwijzer weer andere accenten legt. Ieder van ons steekt veel energie in het voorbereiden van de rondleidingen.

Ik vind het geven van de rondleidingen ontzettend leuk! Het enthousiaste contact met bezoekers vind ik erg prettig. Ik vind het leuk om bezoekers te laten zien dat een bezoek aan Museum Arnhem leerzaam en leuk kan zijn, waardoor ze vast en zeker nog eens terug zullen komen.

In 2016 begon ik als KIJKwijzer bij Museum Arnhem. Mijn eerste rondleiding ging over de Dick Ket tentoonstelling, wat was zenuwachtig! ‘Heb ik mij wel goed voorbereid? Is de volgorde logisch? Ben ik niet te lang van stof?’ Maar gelukkig verliep alles goed en waren de bezoekers erg enthousiast.

Inmiddels ben ik over die zenuwen heen natuurlijk. Tijdens de rondleidingen volg ik altijd de rode draad van de tentoonstellingen en probeer ik de verbinding tussen de kunstenaars en de kunstwerken uit te leggen. Reacties en aanvullingen van bezoekers en andere KIJKwijzers zijn bij mij altijd zeer welkom. Samen komen tot verruiming van kennis is waardevol. Tenslotte hoort bij elke kunstenaar en elk kunstwerk een verhaal.

Voor mij staat observeren en interpreteren centraal in de rondleidingen. Pyke Koch heeft zich laten ontvallen: ‘Schilderijen zijn een soort van supermarkt. Je kunt eruit halen wat je er zelf wilt uithalen’. En daar ben ik het helemaal mee eens.