De KIJKwijzer: Nelly Knüppe

Iedere week brengen we één van onze KIJKwijzers in beeld. Graag stellen wij aan jullie voor: Nelly Knüppe.

Vanaf de jaren 90 bezoek ik regelmatig Museum Arnhem. Ik maakte al veel  feestelijke openingen van exposities mee. In 2011 was er een overzichtstentoonstelling van de Belgische schilder Roger Raveel. Een belangrijk werk van Raveel is De Schiderijenoptocht, in bezit van Museum Arnhem. Voorafgaand aan de officiële opening van de tentoonstelling was een échte optocht met mensen die schilderijen droegen als protestborden, georganiseerd. Roger Raveel was hier zelf nog bij aanwezig, helaas is hij in 2013 overleden.

Toen het museum naar vrijwilligers op zoek was, was ik net gestopt met werken in het onderwijs en zocht ik een andere en zinvolle invulling van mijn vrijgekomen tijd. Rondleidingen geven  is een heel actieve manier om meer over kunst en de kunstenaars van het museum te weten te komen. Wij worden op een fantastische manier door het museum begeleid. Voor iedere wat grotere tentoonstelling in het museum krijgen wij instructiebijeenkomsten waarna wij zelf aan de studie gaan.

Tijdens de allereerste rondleiding was ik best wel een beetje gespannen. Ik heb toen tegen de groep gezegd dat zij mijn proefkonijnen waren. Na afloop kreeg ik aardige opmerkingen en een applaus, wat een goed gevoel gaf. Het leuke aan het rondleiden is dat als je wat persoonlijke dingen vertelt er vaak interactie ontstaat tussen de rondleider en de bezoekers, maar ook tussen de bezoekers onderling. Dit gebeurt vooral als de groep niet te groot is.

Na de gezamenlijke groepsbijeenkomsten, zoek ik verder in boeken en op internet. Voor iedere tentoonstelling moet je opnieuw informatie  verzamelen en daarna een coherent verhaal maken, dat zeker niet te lang mag zijn, want het gaat om een “instaprondleiding” van maximaal een half uur. Ik ga dan op zoek naar weetjes, waarvan ik het zelf ook leuk zou vinden om die tijdens een rondleiding te horen. Ook vind ik het fijn om samen met één van de andere seniorenrondleiders langs de werken van de expositie te lopen om die te bespreken, wat tot  nieuwe inzichten kan leiden.  Op deze manier blijft deze KIJKwijzer haar grijze cellen gebruiken!

Ik denk dat wij, de KIJKwijzers, de bezoekers op iets in een werk kunnen wijzen, waaraan ze anders voorbij gelopen zouden zijn of waardoor ze er met andere ogen naar kijken. Iedere Kijkwijzer is ontzettend enthousiast, je krijgt als bezoeker zeker geen standaardverhaal en  iedere rondleider heeft zijn eigen manier van vertellen. Zeker doen dus, zo’ n rondleiding!

De KIJKwijzers is een groep zeer actieve, kritische en leergierige mensen uit verschillende beroepsvelden. Zij hebben wel één  gemeenschappelijke interesse: de kunst. Zij reizen veel, doen ander vrijwilligers werk en doen dit met veel energie.

Ik ben dol op Jan Mankes, zijn geitje vind ik van een ontroerende schoonheid. Zijn manier van schilderen in laag over laag geeft zijn werk iets doorzichtigs en dromerigs. Zijn werk is bijna verstild, iets waar ik soms behoefte aan heb in deze hectische tijden.