De KIJKwijzer: Janka van Dijk

Iedere week brengen we één van onze KIJKwijzers in beeld. Graag stellen wij aan jullie voor: Janka van Dijk.

Met Museum Arnhem maakte ik kennis omdat ik decennialang trouwe bezoeker ben van tentoonstellingen, lezingen en ontmoetingen met kunstenaars. De tentoonstelling die de meeste indruk op mij heeft gemaakt is die van Hans Op de Beeck.

Interactie is voor mij van groot belang. Ik houd ervan om deelnemers bij mijn rondleiding te betrekken. Ik moedig het gesprek aan en let goed op de gezichtsuitdrukkingen van deelnemers of ze het leuk vinden wat ik vertel.

Ik raad bezoekers aan om ‘in te stappen’ bij een van de KIJKwijzers omdat je dan meer over de kunstenaars hoort: achtergrondinformatie, werkwijze, materiaalgebruik, context met andere kunstenaars. Maar, wat echt mijn passie is, is het overbrengen van een andere manier van kijken.

Uit de collectie van Museum Arnhem is Charley Toorop mijn absolute favoriet. Ik vertel over haar tomeloze energie, haar talloze zelfportretten, haar eigenheid en dan ga ik uitgebreid in op Liggend naakt, dat nu aanwezig is op zaal. Het bijzondere kleurgebruik in dit doek, de filmische uitsnijding en de voluptueuze houding van het model. Haar voldane, erotische uitstraling