De KIJKwijzer: Jan Gosselink

Iedere week brengen we één van onze KIJKwijzers in beeld. Graag stellen wij aan jullie voor: Jan Gosselink.

Het kan wel 50 jaar geleden zijn dat ik voor het eerst in Museum Arnhem was. Als Vriend van het museum en als KIJKwijzer ben ik heel betrokken bij het museum. Het geven van rondleidingen dwingt me om mezelf te verdiepen in de kunstenaars en hun werk en dat vind ik heel interessant. Je weet nooit wie je voor je krijgt bij een rondleiding. Het is en blijft een verrassing of mensen echt geïnteresseerd zijn. Dat merk ik meestal vrij snel op het moment dat ik de gelegenheid geef om vragen te stellen. Ik zie aan de gezichten en de houding of ze echt geïnteresseerd zijn. Het is dus zaak om daar heel gevoelig voor te zijn.

Tijdens één van de instaprondleidingen vertelde ik over de hartziekte van Dick Ket en werd ik aangesproken door een mevrouw die vertelde dat haar zoon ook de ziekte van Tetralogie van Fallot heeft. Ze herkende mijn verhaal daarover en vooral de pijnlijke situaties bij het in contact komen met koud water. Dat was naar aanleiding van de eerste vergrote tekening bij de ingang van de tentoonstelling Dick Ket | magisch tekenaar, waarop Dick Ket zichzelf ’s morgens heeft getekend bij een waskom. Ze vertelde na afloop dat ze een keer met haar veertigjarige zoon terug zou komen om deze bijzondere tentoonstelling te bekijken.