De KIJKwijzer: Huug de Bruin

Iedere week brengen we één van onze KIJKwijzers in beeld. Graag stellen wij aan jullie voor: Huug de Bruin.

In de schaduw van morgen is de tentoonstelling die mij het meest is bijgebleven. Er waren voornamelijk werken uit de eigen collectie te zien die voor mij echt zijn gaan “leven”.

Het meest interessant aan het project KIJKwijzers vind ik dat ik mij vooraf moet verdiepen in de tentoonstelling, werken en kunstenaars. Dat is een verrijking van mijn kennis!!!

Het is geweldig om te merken dat dat onze korte rondleiding wordt gewaardeerd en dat je als KIJKwijzer behalve vragen en reacties ook veel waardering krijgt aan het einde van een rondleiding. Als ik aan mijn voorbereiding begin, doorzoek ik in mijn boekenkast en stroop ik het internet af naar informatie. De inleidingen van de conservator en het gezamenlijk bespreken van de tentoonstelling helpt mij de stof eigen te maken.

De meerwaarde voor de bezoeker is dat ze nét dat beetje extra informatie krijgen over de collectie. Bezoekers worden meegenomen in boeiende verhalen en horen meer over de intentie van de kunstenaar. Wij KIJKwijzers zijn vitale enthousiaste rondleiders, wel senior maar jong van geest en mét extra informatie voor de bezoeker.

Mijn favoriete werk uit de collectie is Planten en insecten op duingrond (1936) van Wim Schuhmacher vanwege de precisie en het talent waarmee het geschilderd is. Mijn favoriete kunstenaar is Dick Ket, vooral na de tentoonstelling Dick Ket | Magisch tekenaar. Museum Arnhem heeft een collectie met werken van realisten en neorealisten die mij bijna allemaal erg aanspreken. Daarom is het al enige jaren “mijn museum”.