De KIJKwijzer: Ati van der Kolk

Iedere week brengen we één van onze KIJKwijzers in beeld. Graag stellen wij aan jullie voor: Ati van der Kolk.

Ooit gaf ik Frans op de middelbare school. Ik genoot ervan de leerlingen kennis te laten maken met de taal waarvan ik had leren houden en probeerde de pubers de verplichte kost op een aangename manier bij te brengen in de hoop dat het ze niet alleen om de cijfers ging.

Daarna gaf ik jaren les bij het volwassenenonderwijs. Ik onderwees Nederlands aan anderstaligen. Het was een feest om steeds meer onverwachte aspecten van mijn eigen taal te ontdekken en die te delen met mijn gemotiveerde cursisten. Al die tijd interesseerde ik me ook al voor de beeldende kunst, had met vriendinnen in Amsterdam een kunstclub opgericht: we studeerden, gingen op stap naar musea, ook naar Arnhem, en genoten daarna van onze zelfgemaakte culinaire “stillevens”.

Nu geef ik instaprondleidingen bij dit museum. Het is heel ander werk dan lesgeven, maar ook nu kan ik me weer verdiepen in schoonheid, in speciale kenmerken van kunst, word ik weer verrast door onverwachte technieken, beelden en kleuren. nu niet van de taal maar van de beeldende kunst. En kan ik dat delen met geïnteresseerde anderen.

Als docent was mijn bordgebruik nooit ideaal: Ik huppelde te veel van links naar rechts, van boven naar onder. Hetzelfde overkomt me nu: ik zie een volmaakt naakt van Charley Toorop en zie ineens dat het onvolmaakte naakt van Harmen Meurs dat er vlakbij hangt, me zoveel meer aanspreekt…en wil dat dan duiden.

Ik kijk naar de Woudsterweg bij Oranjewoud van Jan Mankes en vraag me af waarom dat me evenzeer ontroert als het heel verschillende werk van Dick Ket dat ik door de laatste tentoonstelling Dick Ket | Magisch tekenaar zo heb leren liefhebben.

En waarom ben ik zo blij met de aanschaf van de installatie In Pursuit of Bling van Otobong Nkanga dat tijdens de tentoonstelling SONSBEEK '16 transHISTORY mij steeds eigener werd? Het antwoord is misschien dat kijken zien kan worden en dan verdieping brengt en dat verdieping een vorm van geluk is. En dat wil ik delen.