Buurtonderzoek in wijk Malburgen zorgt voor inspiratie van kunstinstallatie Woordenfeest

Van 3 - 7 juli vindt de vierde editie van kunst- en cultuurfestival Ruimtekoers plaats in Arnhem-Zuid. Het festival bestaat uit twintig sociaal-artistieke projecten, waaronder Woordenfeest, een project van productontwerper Erik Stehmann en grafisch ontwerper Dana Dijkgraaf. In het voorjaar trokken Erik en Dana Arnhem-Zuid in, op zoek naar woorden waarmee de bewoners zich verbonden voelen. Dit wordt verwerkt in de levensgrote installatie 'Woordenfeest' die tijdens het Ruimtekoers Festival te zien is op de middenberm van de Nijmeegseweg.

Groeten uit Zuid
Tijdens hun zoektocht naar de woorden van Arnhem-Zuid, spraken Dana en Erik met inwoners uit verschillende wijken in dit gebied. Zij ontmoette vele wijkverbeteraars, die zich met hart en ziel inzetten om hun wijk mooier en beter te maken dan het al is. Van meelopen met de wijkpolitie, genieten van een gospel op woensdagavond tot aan een interview in het zonnetje op de kinderboerderij. Hun conclusie: Arnhem-Zuid is een bruisend gebied!

Deze ontmoetingen en ervaringen hebben Erik en Dana. geïnspireerd tot het maken van deze levensgrote installatie van woorden. Lees hieronder over de ervaringen die Erik en Dana opdeden tijdens hun buurtonderzoek in de wijk Malburgen.

Jan en Rakker

Jan Speijers is voorzitter van buurtpreventie project in Malburgen. Geboren in het centrum, woont hij al 70 jaar in de Berenklauw. Eén dochter woont in dezelfde straat, de andere dochter woont in Elst. Samen met zijn vrouw Truus, hondje Rakker, caique papegaai Sjors en een aquarium. Jan heeft ook al jarenlang een eigen radiozender, waar hij meerdere vakprijzen mee heeft gewonnen. Met 11 verschillende stations in Nederland,vult hij 24/7 een radioprogramma met Nederlandstalige muziek, en ook een beetje Engelse en zelfs Franse nummers.

Jan en Rakker foto.jpgJan en Rakker tegel.jpg

Johan

Op de Drieslag markt vinden we Johan. Hij zit lekker op zijn rollator tegen een muur aan te hangen,genietend van de zon en zijn peukje.

Johan foto.jpgJohan tegel.jpg

Bart en Sarah

Bart werkt bij Gemeente Arnhem. Samen met zijn dochter Sarah doet hij vandaag zijn dagelijkse boodschap op de markt.

Bart en Sarah foto.jpgBart en Sarah tegel.jpg

Sandra en Eric

We starten in de huiskamer op de Akkerwindestraat 71 in Malburgen, Arnhem Zuid. Na het eerste bakje koffie zijn we klaar om de straat op te gaan. De eerste telefoontjes zijn al voorbij gekomen, en de eerste wijkbewoner meldt zich al spontaan aan bij het ‘raam-loket’ waar Sandra meteen ter plekke een prettig overleg heeft. Voor de wijkagenten is het heel waardevol dat ze midden in hun wijk een huiskamer hebben.Ze zijn hiermee heel toegankelijk voor de bewoners om op af te stappen en ze zijn direct op de hoogte van wat er speelt. Vanaf het kantoor lopen we naar de Drieslag en spreken we diverse mensen. Alles is heel gemoedelijk en sfeervol. De eerste kroeggangers zitten lekker aan de koffie, en in een steegje is een stelheren druk aan het sleutelen aan auto’s.

Sandra en Eric foto.jpgSandra en Eric tegel.jpg

Kwesi

Kwesi woont in Malburgen. Vanaf de zolder heeft hij prachtig uitzicht op de Rijn en op noord. Met een blok kaas in zijn handen, scheurt hij op een MonoWheel over de markt. Met enthousiaste spreekt hij over wonen in Zuid.

Kwesi foto.jpgKwesi tegel.jpg

Gerard

In het winkelcentrum van Kronenburg zit op de eerste verdieping de bibliotheek. Vlakbij de ingang staan een aantal tafels, een wand met foldertjes en een koffieautomaat. Het heeft een toegankelijke en huiselijke sfeer.De kranten die op tafel liggen worden door verschillende mensen gemoedelijk gelezen. We ontmoeten Nol en Gerard. Zij wonen op het Croydonplein.

Gerard foto.jpgGerard tegel.jpg

Monique

Het is nog vroeg, maar de eerste kinderen zijn al druk aan het spelen in de speeltuin bij Natuurcentrum Arnhem. De dieren zijn gemoedelijk aan het grazen, aan het kauwen op lekker hooi of liggen lekker te relaxen. In de verte horen we de schapen luid roepen. Het is voedertijd. Het is altijd weer fijn om hier te komen. We spreken met directeur Monique Verstraten over Arnhem Zuid. We zitten in het zonnetje in de moestuin.

Monique foto.jpgMonique tekst.jpg

Margreet

Midden in het winkelcentrum van Schuytgraaf vinden we een groot gebouw. Voor het gebouw zit een nieuw winkelcentrum, waaronder een drukbezochte Italiaanse ijssalon. Schuin ervoor rennen kinderen over een futuristisch speelplein met metalen palen die geluid maken. De kinderen vertellen dat het een soort spel is en rennen snel weer verder. In het gebouw worden we doorverwezen naar het informatiecentrum. We worden enthousiast ontvangen door Margreet.

Margreet foto.jpgMargreet tegel.jpg

Benieuwd naar het resultaat? Kom het zien tijdens het Ruimtekoers Festival! De vierde editie van dit festival vindt plaats van 3 tot en met 7 juli met een bomvol programma met kunst, workshops, lezingen, muziek, theater en een open call daagt bezoekers, bewoners en programmamakers uit om nieuwe ideeën en dromen te ontwikkelen voor het leven in de stad.

Museum Arnhem heeft de ontwerpers Erik Stehmann en Dana Dijkgraaf voor dit project geselecteerd in samenwerking met Ontwerp Platform Arnhem. Woordenfeest wordt mede mogelijk gemaakt door BPD Cultuurfonds.

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.

Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.