Nieuwe aanwinst: Cinema Olanda

Wij hebben samen met Centraal Museum Utrecht de film Cinema Olanda (2017) aangekocht. Cinema Olanda is de nieuwste film van Wendelien van Oldenborgh die onlangs in première ging in het Nederlandse Rietveld paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië en tot de nodige discussie leidde.

Cinema Olanda (2017) is de titelfilm van de gelijknamige presentatie van Wendelien van Oldenborgh en Lucy Cotter op de 57ste Biënnale van Venetië. In de film, die in één ‘take’ is genomen, komen veel verhaallijnen samen. De film is opgenomen bij de Sint Bavo, de modernistische kerk in de naoorlogse Rotterdamse wijk Pendrecht. De camera leidt de toeschouwer langs verschillende deelnemers, zwart en wit, jong en oud, eenling en groep. Allen vertellen ze over een onbekend aspect uit de Nederlandse geschiedenis. Hun verhalen laten een ander licht schijnen op het imago van de open, tolerante en moderne staat dat Nederland zich aanmeet – niet alleen tijdens de periode van de wederopbouw, maar ook vandaag de dag. De video werd met gemengde kritieken ontvangen waarbij vooral de Nederlandse pers kritisch was terwijl het werk in het buitenland op veel lof kon rekenen.

Saskia Bak (directeur Museum Arnhem): ‘Met het medium film creëert Van Oldenborgh een actieve ruimte, die door geluid, tekst, beeld en herkenning opgebouwd wordt en waarmee zij zichtbare en onzichtbare verbanden tussen het verleden en de hedendaagse werkelijkheid laat ontvouwen.’