Vragen

Vragen

Heeft u een vraag over de uitbreiding en vernieuwing van Museum Arnhem? We hebben een aantal veelgestelde vragen hieronder voor u beantwoord. Als uw vraag er niet bij staat, kunt u uiteraard contact met ons opnemen via info@museumarnhem.nl.

Waarom gaat het museum verbouwen?
Het huidige museumgebouw, dat bestaat uit een van oorsprong oude herensociëteit uit 1873 met twee latere uitbreidingen, voldoet niet meer aan de eisen voor een modern museum. Ook is het te klein om een actief, publieksgericht programma en goede publieksvoorzieningen te herbergen. Om Museum Arnhem weer geheel van deze tijd te maken komt er meer tentoonstellingsruimte, een nieuw depot en een nieuwe aansprekende entree met betere publieksfaciliteiten. Ook wordt het monumentale pand gerestaureerd en krijgt het museum een betere zichtbaarheid in de stad.   

Welke architect heeft het ontwerp voor de uitbreiding en vernieuwing gemaakt?
Benthem Crouwel Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp. Meer informatie is te vinden op https://www.museumarnhem.nl/nieuwbouw/benthem-crouwel-architects

Wanneer is Museum Arnhem gesloten in verband met de bouw?
Het museum is vanaf 20 november 2017 tijdelijk gesloten. 

Waarom is nog niet gestart met de werkzaamheden?

Begin 2018 is de aanbesteding van het plan stopgezet, omdat er geen aannemer werd gevonden die de plannen wil uitvoeren voor het beschikbare budget. Op verzoek van de gemeenteraad is aanvullend onderzoek uitgevoerd naar mogelijke alternatieve locaties voor het museum in de binnenstad in vergelijking met de huidige locatie. Op basis van de onderzoeksrapporten heeft de gemeenteraad in december 2018 definitief besloten dat het museum op de huidige locatie blijft.

Is er nu wel voldoende budget?
In het coalitieakkoord is opgenomen dat de politiek Museum Arnhem wil behouden voor de stad en er is € 7,5 miljoen extra beschikbaar gesteld. Met een totaal budget van € 22,5 miljoen is de realisatie van het plan in de huidige markt reëel.

Welke aannemer gaat het werk uitvoeren?
De aannemer wordt geselecteerd via een Europese aanbesteding. Momenteel is de aannemer nog niet bekend.

Wanneer is de daadwerkelijke start bouw gepland?
De planning is nog niet definitief vastgesteld. Het project wordt op korte termijn weer opgestart en er komt een nieuwe aanbesteding. Daarna hebben we meer zicht op wanneer de plannen gerealiseerd zijn.

Wanneer gaat het 'nieuwe' museum precies open? 
De planning is nog niet definitief, maar we hopen dat alles voorspoedig verloopt en we in 2021 de deuren weer kunnen openen.

Wie betaalt de verbouwing?
Museum Arnhem is weliswaar zelfstandig, maar de gemeente is eigenaar van het gebouw. De gemeente betaalt de uitbreiding en verbouwing.

Organiseert Museum Arnhem tijdens de verbouwing nog activiteiten?
Jazeker. Wij blijven actief met pop-up tentoonstellingen in de stad, programma’s en activiteiten. We gaan naar de scholen in Arnhem en omgeving toe. We hebben een speciaal programma ontwikkeld voor zorgbehoevende ouderen en bezoeken ouderen op verschillende locaties van de dagbesteding. Ook sluiten we aan bij festivals in de stad, zoals Innovate, Hoogte80 en uiteraard de Uitnacht.

Waar is de collectie?

Museum Arnhem heeft een collectie van circa 25.000 objecten die momenteel in verschillende depots zijn opgeslagen.  Vanwege de tijdelijke sluiting wordt de hele collectie nu doorgelopen en digitaal geregistreerd. Nieuwe presentaties en tentoonstellingen kunnen in de toekomst dan beter voorbereid worden en ook online gedeeld worden.

Kan ik nog ergens werken van het museum bekijken?

Werken uit de collectie van het museum gaan soms op reis en zijn dan elders te bewonderen. Meer informatie is te vinden op https://www.museumarnhem.nl/tentoonstellingen/arnhemse-makers.

Kan ik het museum bezoeken?

Nee, Museum Arnhem is tijdelijk gesloten. Wel hebben wij een tijdelijke presentatieplek in De Kerk aan Sint Walburgisplein 1 in Arnhem. Voor de kunstwerken van Jan Mankes en Carel Willink is geen plek in De Kerk. De ruimte biedt niet de museale veiligheid en klimaatbeheersing die noodzakelijk is voor een museumgebouw. Daarom wordt in De Kerk actuele kunst en design gepresenteerd. Meer informatie over de programmering is te vinden op https://www.museumarnhem.nl/tentoonstellingen/your-voice-matters

top
www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.