Kledingvondst

Tijdens archeologische opgravingen in Groningen werden textielresten uit de 16e eeuw gevonden. Door deze vondsten weten wij nu meer over de kleding van de gewone burger uit die tijd. Van welke stof was de kleding en hoe werd die stof gemaakt? En hoe was de mode eigenlijk in het 16e eeuwse Groningen?

De archeologen vonden resten van jassen en broeken, van kousen, wanten, mutsen en hoeden. Ze ontdekten dat de kleding meestal van eenvoudige stof was gemaakt en erg vakkundig bovendien! De meeste textielresten lieten sporen van reparaties zien. Kleding ging lang mee en werd regelmatig versteld. De eenvoudigste manier van kleding repareren was ergens een lap op of onder naaien. Textiel was kostbaar en mensen probeerden hun kleren zo lang mogelijk door te dragen. 

Modeontwerper Alexander van Slobbe liet zich inspireren door de archeologische vondst. Vooral het idee van kleding die versteld wordt en langer mee gaat sprak hem erg aan.  Zijn ontwerpen zijn ook gemaakt met het idee dat ze jaren meegaan en als iets kapot gaat, kan het gemaakt worden.

Publicatie ArtEZ. So van Alexander van Slobbe, Herfst / Winter 2001 – 2002. Foto: Dan Lecca
Publicatie ArtEZ. So van Alexander van Slobbe,
Herfst / Winter 2001 – 2002. Foto: Dan Lecca

Kindervestje met verstelstukken onder de armen. Nagemaakt door Hanna Zimmerman naar een vestje uit de archeologisch vondst in Groningen
Kindervestje met verstelstukken onder de armen.
Nagemaakt door Hanna Zimmerman naar een
vestje uit de archeologisch vondst in Groningen

top

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.