Inleiding

Voordat de naaimachine bestond werd elk kledingstuk met de hand gemaakt, precies op maat. Toen de naaimachine werd uitgevonden, konden in kortere tijd opeens veel meer kledingstukken gemaakt worden. Zo is de confectie ontstaan; kleren met standaardmaten, gemaakt in grote hoeveelheden in fabrieken en op machines. De prijzen zijn hierdoor laag.

Toch zijn er mensen die bijzondere en handgemaakte kleding willen blijven dragen. Verfijnde en speciaal voor hen gemaakte haute couture, exclusief en het hoogtepunt van mode. Grote modehuizen, zoals Chanel en Dior, hebben naast de haute couture vaak een confectielijn om hun kleding voor een breder publiek bereikbaar te maken. Dit wordt prêt-à-porter genoemd, de betaalbare en machinaal gemaakte variant van haute couture.

Elke modeontwerper heeft een eigen manier van ontwerpen; er zijn tal van mogelijkheden. Zo zijn er ontwerpers die zich laten leiden door het materiaal – de stof waarmee ze hun ontwerp maken – door deze te mouleren op een paspop of door te spelen met de eigenschappen van het materiaal. Modeontwerpers die werken volgens de moulage-techniek maken van tevoren geen schetsen op papier. Ze creëren het ontwerp terwijl ze de stof op de paspop spelden. Ook zijn er ontwerpers die juist wel eindeloos schetsen op papier of op de computer, om zo tot een goed uitgewerkt idee te komen voordat ze met stof aan de slag gaan.

De grote modehuizen hebben de beste naaisters en kleermakers in dienst. Aan de hand van tekeningen en aanwijzingen van de ontwerper maken zij de eerste modellen met de hand. Kleinere labels zoals het Nederlandse Spijkers en Spijkers werken zelf hun computertekeningen uit tot kledingstukken. Grotere productie vindt vervolgens elders plaats.

Tafereel en tekst naar Jan Luyken 1649-1712. Voorstelling van kleermaker met drie assistenten.
Tafereel en tekst naar Jan Luyken 1649-1712.     
Voorstelling van kleermaker met drie
assistenten. "Hebt gij van zijde oft wollen
laaken Een kamizool of rok te maaken;
Zoo u de nieuwste zwier bekoort,
Ik zal u dienen zoo't behoort."

Viktor & Rolf Haute Couture Autumn-Winter 2015-16
 Viktor & Rolf Haute Couture Autumn-Winter 2015-16

Viktor & Rolf Prêt-à-Porter Spring-Summer 2015
Viktor & Rolf Prêt-à-Porter Spring-Summer 2015

top

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.