House of denim

Hoeveel spijkerbroeken heb jij in de kast? Er wordt wel beweerd dat de gemiddelde Nederlander er zeven heeft! De spijkerbroek kwam pas in 1960 vanuit Amerika naar Europa. Hij heeft dus een snelle opmars gemaakt.

In 1847 emigreerde Levi Strauss naar de Verenigde Staten. Daar maakte hij stevige broeken voor de goudzoekers in Californië, van zeildoek. Toen Strauss door zijn voorraad zeildoek heen was, stapte hij over op een sterke katoensoort, genaamd ‘Serge de Nîmes’ (keper uit Nîmes). Deze naam verbasterde al snel tot denim. De broeken hadden alleen een probleem met de plekken waar veel spanning op staat: vooral de broekzakken scheurden nog wel eens uit. In 1872 kwam de kleermaker Jacob Davis met een oplossing hiervoor: klinknagels. Strauss gebruikte de klinknagels om de hoeken van de broekzakken te verstevigen.

Jeans hadden een ruig imago. In de jaren zestig werden jeans vooral gedragen door zogenaamde nozems. Die stonden ook wel bekend als ‘zondaars in spijkerbroek’. Langzaam is de jeans steeds meer ingeburgerd geraakt en maken grote modemerken zoals G-starDiesel en G-sus spijkerbroeken. In Amsterdam is zelfs een speciale ROC opleiding gestart ‘The House of Denim’.

Hoeveel spijkerbroeken heb jij in de kast? Er wordt wel beweerd dat de gemiddelde Nederlander er zeven heeft! De spijkerbroek kwam pas in 1960 vanuit Amerika naar Europa. Hij heeft dus een snelle opmars gemaakt.     In 1847 emigreerde Levi Strauss naar de
Mijnwerkers in 1873 in de eerste Levi ‘klinknagelbroeken’

Campagnebeeld G-star RAW Lente / Zomer 2013
Campagnebeeld G-star RAW Lente / Zomer 2013

Halbstarken (Duitse nozems) eind jaren '50, allemaal in spijkerbroek
Halbstarken (Duitse nozems) eind jaren '50, allemaal in spijkerbroek

top

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.