Ontdekkingen uit de ruimtevaart

De ruimtevaart heeft er voor gezorgd dat er veel nieuwe producten zijn bedacht: in eerste instantie bedoeld om te kunnen overleven in de ruimte en daar onderzoek te doen. Veel kennis over ruimtevaartproducten is inmiddels doorgedrongen tot ons dagelijks leven. Onbewust maken we constant gebruik van techniek uit de ruimtevaart. In dit artikel lees je over 15 uitvindingen die wij allemaal kennen. Vijf van de 15 genoemde uitvindingen hebben invloed gehad op mode en kleding.

Een bekend voorbeeld is de ‘Nike air’: in de jaren tachtig liet Nike zich inspireren door ruimtehelmen waarin volgens een speciale techniek luchtkussentjes waren verwerkt om schokken op te vangen. Deze techniek werd ingezet voor de luchtzolen van de Nike air. Nike heeft zich recent opnieuw laten inspireren door de ruimtevaart maar nu op een andere manier, zie www.vogue.nl.

Onze zonnebrillen zijn verbeterd door techniek die is ontwikkeld om astronautenhelmen te beschermen tegen krassen van ruimtestof. De beschermlaag op astronautenhelmen (diamantachtige carbonsubstantie) wordt nu voor de meeste zonnebrillen gebruikt. Sporters kunnen oververhitting van het lichaam voorkomen dankzij een hitte-absorberende gel in hun kleding. Inspiratie voor deze technologie haalden de ontwerpers bij het koelsysteem voor ruimtepakken.

Als je benieuwd bent naar nog meer voorbeelden: NASA @Home and City laat allerlei huis-tuin-en-keuken-varianten van ruimtevaartproducten zien.

Nike Air: gympen met luchtkussens geïnspireerd op ruimtepakken
Nike Air: gympen met luchtkussens geïnspireerd op ruimtepakken

Ruimtepak
Ruimtepak

Ruimtehelm met anti-kras laag

Ruimtehelm met anti-kras laag

top

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.