Kleren uit de printer

Niet alleen komen er nieuwe materialen en grondstoffen op de kledingmarkt. Ook worden nieuwe productiemogelijkheden uitgevonden. Het traditionele weefgetouw heeft plaatsgemaakt voor spuitbussen, lijmpistolen, printers en computers.

Met de spray-on-fabric spuit je een perfect zittend T-shirt met een spuitbus op je lichaam. Ontwerpers Gerrit Uittenbogaard en Natasja Martens bedachten een spijkerbroek zonder stiksels. De gluejeans is aan elkaar geplakt met lijm!

Een 3D printer kan een driedimensionale vorm ‘printen’, en dat kan in principe elke vorm zijn. Ook in de modewereld is deze 3D printer doorgedrongen. Er wordt veel geëxperimenteerd: van schoenen tot kleding. Al zijn deze experimenten nog niet altijd even goed draagbaar. Het zal misschien niet lang meer duren voor we zelf een ontwerp downloaden via de computer en onze kledingstukken thuis op onze 3D printer uitprinten.
De Nederlandse ontwerpster Iris van Herpen vertelt in dit filmpje over haar ervaringen met de 3D printer. Ook ontwerpster Pauline van Dongen experimenteerde ermee: haar 3D geprinte schoenen zijn wereldwijd bekend geworden.
Bekijk deze aflevering van De wereld draait door op uitzending gemist. DUS Architecten kwam onlangs met een plan om in Amsterdam een grachtenpand met de printer te bouwen.

Nu is het materiaal waarmee de 3D printer print nog plastic. De grote uitdaging voor de toekomst is om materiaal te ontwikkelen met textiel-achtige eigenschappen waarmee de 3D printer draagbare kleding kan printen.

Een jurk uit een spuitbus. © Fabrican Ltd 2007 Foto: Gene Kiegel

         

Een jurk uit een spuitbus. © Fabrican Ltd 2007 Foto: Gene Kiege

Detail GluejeansDetail Gluejeans


Skeleton Dress uit de collectie Capriole, herfst/winter 2012 van Iris van Herpen. De jurk komt uit de 3D printer.Skeleton Dress uit de collectie Capriole, herfst/winter 2012 van Iris van Herpen. De jurk komt uit de 3D printer.

top

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.