Beschermende pakken

Aan de universiteit van Massachusetts wordt gewerkt aan militaire uniformen voor de toekomst. Dat moeten uniformen zijn die bescherming kunnen bieden tegen gevaarlijke chemische en biologische stoffen.

Natuurlijk zijn er al allerlei beschermende coatings beschikbaar. Het probleem is alleen dat deze pakken niet comfortabel zijn. Daarbij moeten de toekomstige pakken sneller kunnen worden aangetrokken bij een aanval. De wetenschappers van de universiteit willen daarom een tweede huid ontwikkelen die langdurig gedragen kan worden en die vanzelf ondoordringbaar wordt doordat de poriën zich sluiten als schadelijke stoffen worden waargenomen. De poriën zijn dan zo klein dat schadelijke stoffen er niet meer doorheen kunnen dringen. Onder normale omstandigheden moet de stof ademend zijn. Er wordt nog over nagedacht of er ook een soort masker van gemaakt zou kunnen worden. Volgens de onderzoekers zal het weefsel uit zich zelf kunnen schakelen van een ademende toestand naar een beschermende in reactie op de aanwezigheid van gevaar. 

In de James Bond klassieker Gold Finger (1964) spelen de ademende en afsluitende eigenschappen van materiaal al een rol. Het romantisch afspraakje tussen Jill en James Bond loopt namelijk niet goed af. Nog dezelfde avond wordt Jill vermoordt. Doordat haar hele lichaam met goudverf is beschilderd kan haar huid niet meer ademen en sterft 


Sean Connery en Shirley Eaton in de James Bond film Gold Finger (1964)


Sean Connery en Shirley Eaton in de James Bond film Gold Finger (1964)

Militair uniform  
Militair uniform

Opbouw sportkledingstuk met verschillende lagen
Opbouw sportkledingstuk met verschillende lagen

top

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.