Online - offline

Vandaag de dag zou je zeggen dat we helemaal geen papieren tijdschriften meer nodig hebben, alles staat toch al online? Het lijkt er op dat het niet het één óf het ander is, maar dat online content en gedrukte media elkaar juist aanvullen!

Dankzij internet en sociale media kan mode en modefotografie op een hele nieuwe manier worden bekeken. Maar dit betekent niet dat het modetijdschrift niet meer meetelt: juist door de groei van niche-magazines (lees het artikel Tien trends in Tijdschriften) zijn er veel nieuwe mogelijkheden voor fotografen om hun werk te tonen.

Een voordeel van het internet is dat (jonge) mode-ontwerpers geen bakken met geld meer hoeven uit te geven aan een catwalkshow om hun publiek te bereiken, en ook niet hoeven af te reizen naar dure modesteden als Londen, Parijs, Milaan of New York. De Britse ontwerper Gareth Pugh besloot bijvoorbeeld voor zijn herfst/wintercollectie van 2009-2010, en ook enkele collecties, daarna geen show meer te houden, maar een korte film te maken.

De Nederlandse modeontwerper en animatiefilmer Jacob Kok vraagt zich af of het überhaupt nog wel zin heeft om kleding te ontwerpen. Hij begon ooit met het ontwerpen van mode als noodzaak: veel van zijn personages in zijn animatiefilmpjes waren bloot en een gewoon T-shirt vond hij niet voldoende. Dus bedacht hij steeds extravagantere creaties. Omdat het geen kleding was die verkocht moest worden, kon Jacob Kok doen wat hij wilde. In 2013 ontwierp hij kleding voor de avatars in de game The Sims 3. Hij bedacht daarbij dat we over een paar jaar misschien wel zo één zijn met ons digitale leven dat we echte kleding nauwe- lijks nog nodig zullen hebben. (Evolution)

Lees ook het item Virtuele Mode op de site van Modekern.

SHOWstudio.com
SHOWstudio.com 

Still uit een film van modeontwerper Gareth Pugh, herfst/winter 2009, film door Ruth Hogben
Still uit een film van modeontwerper Gareth Pugh,
herfst/winter 2009, film door Ruth Hogben


Still uit animatie van modeontwerper Jacob Kok, Paradijs, herfst/winter 2013-2104
Still uit animatie van modeontwerper Jacob Kok,
Paradijs, herfst/winter 2013-2104

top

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.