Modefotografie als kunst

In de jaren ’50 van de vorige eeuw wordt modefotografie vooral gebruikt om kleding vast te leggen. In de vorm van catwalkreportages laten fotografen zien wat de nieuwe mode is. Langzaam maar zeker veranderen de foto’s van modefotografen. Er worden studio’s ingericht waar modellen speciaal voor de fotograaf poseren. Of de fotograaf gaat met de modellen naar buiten of zelfs op reis naar het buitenland! De aandacht verschuift van enkel en alleen de kleren naar fotoshoots waar de omgeving haast belangrijker wordt dan de kleding.

Vanaf de jaren ‘80 van de vorige eeuw begint de mode zich op het terrein van de kunst te begeven. In februari 1982 siert het werk van de Japanse modeontwerper Issey Miyake de cover van het gerenommeerde kunsttijdschrift Art Forum. Het is de eerste keer dat mode de cover haalt van een hedendaags kunstmagazine. Mode wordt ook een belangrijk onderwerp in het werk van beeldend kunstenaars. Lees ook het item Mode in een Museum op de site van Modekern. In Vogue, Harper’s Bazaar en W worden shoots geplaatst van kunstenaars van zoals Cindy Sherman.

In plaats dat modefotografie alleen maar kleren toont met als belangrijkste doel deze te verkopen, wordt ze steeds vaker behandeld als hedendaagse kunst. De modefotografie verkoopt geen kleren meer maar dromen, al wisselt de inhoud van die dromen met het verstrijken van de tijd en van fotograaf tot fotograaf.

Model in Balenciaga door Irving Penn voor Vogue, september 1950
Model in Balenciaga door Irving Penn voor Vogue,
september 1950


Issey Miyake's kleding op de cover van Art Forum
Issey Miyake's kleding op de cover van Art Forum

Cindy Sherman, Untitled (Balenciaga) Series, Untitled #462, 2007-8
Cindy Sherman, Untitled (Balenciaga) Series,
Untitled #462, 2007-8

top

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.