Beeldmanipulatie

Nieuwe digitale technieken hebben veel invloed op de mogelijkheden van de modefotografie. Doordat foto’s volledig kunnen worden nabewerkt, blijft

er soms niks ‘echts’ meer van de foto over: de afbeeldingen zijn verzonnen of ‘fictief’ geworden. Ook in het lichaam van het model kan – net als in de stof van een kledingstuk – digitaal worden geknipt, geplakt en gestikt. Modefotografen splitsen letterlijk beelden in delen op, maken vaste onderdelen vloeibaar en doorbreken makkelijk starre kaders.

Er ontstaan belangrijke vragen bij deze manier van werken, zoals: wat is identiteit?, wat is mode?, en welke rol speelt het lichaam?

Inez van Lamsweerde was een van de eerste Nederlandse fotografen die digitale technieken gebruikte, onder andere in haar werk voor het Nederlandse tijdschrift Blvd. Op de cover van het allereerste nummer (december 1993) zien we een roodharig meisje genaamd Wendy uit de serie Final Fantasy. Het onschuldige meisje glimlacht en draagt een roze zwempakje. Maar als we het beeld aandachtiger bekijken, heeft ze een vervreemdend en merkwaardig gezicht. Dat komt doordat in deze serie de monden van de kinderen vervangen zijn door de monden van volwassen mannen. In haar serie Thank you Thighmaster (1993) experimenteert Van Lamsweerde met het lichaam om iets te zeggen over de hedendaagse schoonheidsidealen. We zien vrouwen van wie de geslachtsorganen digitaal verwijderd zijn. Hun lichamen hebben een onnatuurlijke metallic glans, waardoor ze artificieel en ‘plastic’ overkomen, alsof het paspoppen zijn in plaats van vrouwen van vlees en bloed. Deze ‘vrouwen’ zijn seksloos en identiteitsloos geworden.

Photoshop is ook populair onder particuliere gebruikers. Bekijk hier celebrities die photoshoppen op Instagram!

Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Final Fantasy - Wendy, 1993
Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, 
Final Fantasy - Wendy, 1993


Foto van internet. Links bewerkt / rechts onbewerkt
Foto van internet. Links bewerkt / rechts onbewerkt

Photoshop fail Beyoncé
Photoshop fail Beyoncé

top

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.