Avenue en Paul Huf

Avenue was een Nederlands tijdschrift met aandacht voor mode, met een luxueuze uitstraling. Het werd opgericht in oktober 1965. In Nederland was Avenue het eerste blad waarin een manier van leven centraal staat; een ‘lifestyleblad’ met aandacht voor de ontwikkelingen in de mode, literatuur, kunst, reizen, liefde en seksualiteit, carrière, uitgaan, eten en winkelen. En anders dan in de traditionele vrouwenbladen was er ook serieuze aandacht voor politieke en sociale ontwikkelingen. Avenue werd zo ook aantrekkelijk voor mannen.

Een groep bekende Nederlandse schrijvers schreef voor Avenue, zoals Jan Cremer, Willem Frederik Hermans en Cees Nooteboom. Fotografen als Ed van der Elsken en Paul Huf maakten foto’s voor het tijdschrift.

Paul Huf maakte ook de spraakmakende coverfoto voor het eerste nummer van Avenue. Met deze omslag was de toon van het tijdschrift gelijk gezet. We zien een studiofoto met een close-up van het gezicht van het Engelse model Angela Ward, dat door een dwarrelende sjaal wordt omrand. De cover laat geen mode zien maar een sfeer; alles behalve kleren. Waarschijnlijk liet Paul Huf zich inspireren door de cover van het tijdschrift Harper’s Bazaar uit april 1965. Deze cover ontstond bij toeval: de art-director was ontevreden met de foto en snel voor het tijdschrift naar de drukker moest, paste hij met schaar, lijm en papier de beroemde cover aan.

In de modeshoots van Paul Huf en zijn collega’s Wout Berger en enkele jaren later Boudewijn Neuteboom en Paul de Nooijer worden geen ideale huisvrouwen verbeeld, maar zelfbewuste, vrijgevochten vrouwen.

Paul Huf, coverfoto met Angela Ward voor het eerste nummer van Avenue, 1965
Paul Huf, coverfoto met Angela Ward voor het
eerste nummer van Avenue, 1965


Cover van Harper's Bazaar, april 1965, door Richard Avedon
Cover van Harper's Bazaar, april 1965,
 door Richard Avedon

Bart van Leeuwen, Apollonia Napels - Multo Sexy, in Avenue, februari 1985
Bart van Leeuwen, Apollonia Napels -
Multo Sexy, in Avenue, februari 1985

top

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.