Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Schilderij of stof

Voor het ontwerpen van stoffen wordt vaak gebruik gemaakt van kunstenaars en vormgevers. Achter de abstracte patronen of afbeeldingen op stoffen gaat een ontwerpwereld schuil die minstens zo belangrijk is als de kleding die er uiteindelijk van wordt gemaakt. Je kent misschien de stoffen van Marimekko. Regelmatig nodigt Marimekko kunstenaars uit om een stof te ontwerpen voor een nieuw seizoen.

De kunstenares Sonia Delaunay ontwerpt in de jaren ’20 van de vorige eeuw stoffen die zijn geïnspireerd op de abstracte schilderstroming ‘orphisme’.  De stoffen komen voort uit haar abstracte schilderijen. Sonia Delaunay maakt een vertaling naar ritmische ontwerpen van rechthoeken, lijnen, cirkels, diagonalen en kleurvlaken. Voor Sonia Delaunay zijn kunst, lichaam en mode één geheel.

Ook Spijkers en Spijkers gebruiken graag geometrische patronen in hun ontwerpen. Sonia Delaunay zei eens dat geometrische figuren nooit uit de tijd zouden raken. En inderdaad, bijna 100 jaar later, zien we vergelijkbare patronen terug in onder andere de ontwerpen van Spijkers en Spijkers.

Sonia Delaunay 1885 – 1979
Sonia Delaunay 1885 – 1979                             

Delaunay’s 'simultane mode' op de cover van Vogue (January, 1925)
Delaunay’s 'simultane mode' op de cover van Vogue, (January, 1925) 

Badpak (1929) en jas (ontworpen voor Gloria Swanson) (1923), Sonia Delaunay
Badpak (1929) en jas (ontworpen voor Gloria Swanson)
(1923), Sonia Delaunay

top
www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.