Inleiding

Maar er is nog meer aan de hand. Op de catwalks zie je soms ontwerpen waarvan je je niet kunt voorstellen dat ze zijn ontworpen om gedragen te worden. Het model met de geshowde kleding lijkt een kunstobject op zich geworden. Modeontwerpers zoeken de grenzen van mode op. Wanneer is iets nog mode en wanneer wordt iets kunst? Aan de modeshow wordt overigens minstens zo veel aandacht besteedt als aan de kleding. Het zijn ware choreografieën en theatervoorstellingen geworden. Totaalkunstwerken waarin het decor, de choreografie, de muziek, het licht en soms zelfs de geur belangrijke rollen spelen. Vaak is er zelfs geen catwalk meer te zien! Kijk maar eens naar een modeshow van Thom Browne en durf dan te beweren dat mode en kunst niks met elkaar te maken hebben.

Yves Saint Laurent ontwierp trouwens jurkjes die gebaseerd zijn op schilderijen van Piet Mondriaan. De Nederlandse ontwerpster Iris van Herpen maakt ‘kleren’ die doen denken aan ruimtelijke objecten en een andere Nederlander, Alexander van Slobbe, bakt parels die onder andere geïnspireerd zijn op het wereldberoemde schilderij ‘het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer.

Yves Saint Laurent Hommage to Piet Mondrian Haute couture collection Herfst / Winter 1965 ©Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent / A. Guirkinger
Yves Saint Laurent Hommage to Piet Mondrian
Haute couture collection Herfst / Winter 1965
©Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent
 / A. Guirkinger

top

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.