Muzen van Spijkers en Spijkers

“Mensen die ons werk kennen, weten dat we een grote voorliefde hebben voor de jaren twintig van de vorige eeuw. Een tijd van grote vernieuwing, op het gebied van kunst, design en dans. Het is de tijd waarin onze muzen zijn geboren, onafhankelijke vrouwen met een eigen mening.”

Centraal in het werk van modeontwerpers Spijkers en Spijkers staat de rol van de vrouw. “Ons werk is vaak geïnspireerd op sterke, interessante, bijzondere vrouwen. Zij zijn de muzen die ons inspiratie geven bij de ontwikkeling van een collectie.” Die sterke, geëmancipeerde vrouwen vinden Spijkers en Spijkers in de geschiedenis, film en literatuur: zoals Scarlett O’Hara, de heldin in het boek Gone with the Wind (1936) en Louise Brooks in Pandora’s Box (1929). Ook verdiepen ze zich in het leven van ‘echte’ vrouwen als de schrijfster Dorothy Parker (1893-1976). Zelfs was een keer een meisje uit een kinderliedje (‘Daar was laatst een meisje loos’) hun muze. Spijkers en Spijkers fantaseren over wat hun muze zou dragen en over wat bij haar past. Zo ontstaat een nieuwe collectie.

Louise Brooks

Spijkers en Spijkers, Herfst / Winter 07-08