Inspiratie van de straat

Veel modeontwerpers vinden hun inspiratie letterlijk op straat. ‘Gewone mensen’, jong, oud, dik, dun, man en vrouw hebben onbewust invloed op de modeontwerpers. Ook de kledingstijl uit straatculturen zoals hiphop en gothic zie je terug op de catwalk. Maar toen in de jaren ’60 Yves Saint Laurent als één van de eerste straatmode op de catwalk liet zien, werd daar schande van gesproken. In de jaren negentig liet Tommy Hilfiger zich inspireren door hiphop. Yves Saint Laurent heeft voor 2013 een grunge collectie ontworpen.

De stijl van de grungeliefhebbers bestaat uit zelf bij elkaar gezochte, vaak tweedehands kleding. Vooral geruite houthakkers-overhemden, kapotte spijkerbroeken, een ongeschoren kin, een wollen muts en schoenen van het merk Converse of Dr. Martens zijn kenmerkend voor de grungestijl. Later kwamen de band-shirts in trek bij de fans, liefst vaal en versleten tot op de draad. Op de afbeeldingen is te zien hoe tachtigerjaren Rockster Kurt Cobain van de band Nirvana van invloed is op het modebeeld.

Iets dichter bij huis, vertelt de Nederlandse modeontwerper Monique van Heist over waardoor zij geïnspireerd raakt. De mensen op straat zijn daarbij erg belangrijk.

Grunge op de Catwalk. Yves Saint Laurent, Herfst 2013  Mary-Kate Olsen in Grunge outfit.
Grunge op de Catwalk. Yves Saint Laurent,              Mary-Kate Olsen in Grunge outfit.    
Herfst 2013                           


top

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.