Inleiding

Iets moois maken doe je niet zo maar, daar is inspiratie voor nodig. Ook de modeontwerper moet het hiervan hebben: hij of zij moet geprikkeld worden om iets nieuws te maken. Zonder die eerste inspiratiestap, geen mooie nieuwe plannen. Gelukkig kun je je oefenen in het vinden van inspiratie, er zijn talloze manieren!

Sommige ontwerpers raken geïnspireerd als ze zich verdiepen in stoffen en kleuren, terwijl anderen nieuwe ideeën opdoen door kunst, films of literatuur. Soms maken modeontwerpers een verre reis om diverse culturen en andere technieken te onderzoeken voordat ze aan een nieuwe collectie beginnen. Anderen zoeken het dichter bij huis en laten zich inspireren door wat er binnen hun eigen cultuur aan mode– en kostuumgeschiedenis te vinden is. Ook mode van de straat kan van invloed zijn op de modeontwerpers.

Om grip te krijgen op alle inspirerende onderwerpen, maken veel modeontwerpers gebruik van een dummy; een schetsboek waarin de eerste gedachten, tekeningen en inspirerende plaatjes worden verzamelt. Met behulp van een moodboard laat de ontwerper alle ingrediënten zien (plaatjes, kleuren en materialen) die van invloed zijn op een nieuwe collectie.

Jean Paul Gaultier. Foto: Rainer Torrado
Jean Paul Gaultier. Foto: Rainer Torrado

top

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.