Grote kragen

Hoe groter de kraag, hoe welvarender de drager. Voor de grootste molensteenkragen is soms wel 15 meter fijn geweven linnen batist nodig versierd met kloskant en dat is duur! De kragen worden door zowel vrouwen als mannen gedragen aan het eind van de 16e en het begin van de 17e eeuw. Omdat lange haren verstrikt zouden raken in de stijf geperste en gevouwen kragen, werden ze omhoog gekamd gedragen.

Al van oudsher gebruiken mensen hun kleding om iets over status, rijkdom en macht uit te drukken. In de middeleeuwen dragen de rijke mensen dure stoffen als katoen, zijde en brokaat, ze laten hun kleren maken door kleermakers. Arme mensen maken zelf van linnen en wol hun kleding. Ook aan mutsen en kappen kon je zien af iemand van goede afkomst was. Het spreekwoord ‘Wie het breed heeft, laat het breed hangen’ verwijst letterlijk naar het lange kant in de nek. Hoe langer het kant aan de muts, hoe meer er te besteden was.

Anno 2013 lijkt het de trend om grote of kleine bontkragen aan de capuchon van je jas te hebben. Hoe groter de bontkraag, hoe invloedrijker de drager?

Johannes Verspronck, Portret van Willemina van Braeckel, 1637, Collectie Frans Hals Museum, Haarlem  Grote kragen anno 2013

Johannes Verspronck, Portret van Willemina         Grote kragen anno 2013
van Braeckel, 1637, Collectie Frans Hals
Museum, Haarlem

top

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.