Fastfood

Kosters heeft ervaring met het bedenken en maken van collecties die bestaan uit gerecycled materiaal. Al als student experimenteerde hij met tweedehands textiel. Maar recycling van textiel is alles behalve makkelijk zegt hij omdat het lastig is om anders naar een bestaand kledingstuk te kijken.

Behalve dat gebruikt textiel en oude kleding je kan inspireren tot het maken van nieuwe ontwerpen, is het ook veel duurzamer. Bas maakt zich zorgen dat mensen liever goedkope, onder slechte omstandigheden geproduceerde kleding kopen. Hij zegt dat mensen zich niet goed bewust lijken te zijn wat de gevolgen zijn voor mens en milieu. Maar, zegt hij, het lijkt of het kopen van veel en goedkope kleding een soort verslaving is. Alsof je kleding kunt vergelijken met fastfood.

Dit is één van de redenen dat Bas Kosters samen met het textielnetwerk besloot met slechts drie jassen de Dutch Design Week in 2015 te verrassen. Niet zomaar jassen! De uniseks en reversible jassen waren gemaakt van gerecycled materiaal. Een statement, tegen de fastfood onder de kleding.

De collectie Permanent State of Confusion uit 2015 gaat heel duidelijk in op het consumptiegedrag van mensen. Bas Kosters legt hierover uit: “het is een state- ment tegen de consumptiemaatschappij waarin we leven. Ik besloot om voor deze collectie te gebruiken wat er al is.” De collectie is gemaakt uit oude voorraden, overgebleven materiaal van oude collecties en oude kunstwerken van hemzelf.

Bas Kosters in samenwerking met textielnetwerk, 3 jassen voor de Dutch Design Week, 2015
Bas Kosters in samenwerking met textielnetwerk,
3 jassen voor de Dutch Design Week, 2015 

Bas Kosters. Permanent State Of Confusion, 2015
Bas Kosters. Permanent State Of Confusion, 2015

Bas Kosters. Permanent State Of Confusion, 2015
Bas Kosters. Permanent State Of Confusion, 2015

top

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Openingstijden

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.


Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.