GM 2010.055
hoogte: 200 cm
breedte: 150 cm
Beschrijving

Erheriene-Essi beschikt over een groot beeldarchief waaruit zij put voor haar schilderijen, waaronder beelden van de Tweede Wereldoorlog. Nieuwsberichten over huidig racisme op scholen in Amerika vormde de aanleiding voor een serie werken over gehangenen, zoals in dit schilderij Warsaw. Het werk is gebaseerd op een foto van de ophanging van Jenny Wanda Barkmann, een 24-jarige bewaakster van het concentratiekamp Stutthof bij Gdansk in Polen. De tekst die door het beeld loopt (‘I know together we’ll make the possible. Totally impossible’) is ontleend aan een lied van de band 'Them Crooked Vulturess'.

Het werk 'Warsaw or the First Breath You Take After You Give Up’ laat een vrouwfiguur zien. De hangende positie van haar hoofd suggereert dat zij is opgehangen. Door het beeld heen staat doorlopend de tekst ‘I know together we’ll make the possible. Totally impossible’, ontleend aan een game op internet The Legend of Zelda Board.

GM 2010.055 Warsaw ...jpg