GMX 00019
hoogte: 120 cm
breedte: 100 cm
Beschrijving

Modefoto zonder titel, gebruikt voor het affiche van de tentoonstelling MODE 5ODE.

Het model dat op de rug werd gefotografeerd zit in een pose als op een schilderij van Ingres. Ze zit in het donker en het flitslicht laat slechts een kleine ruimte om haar heen zien, een stukje bosgrond met takjes waar ze op zit met slechts een dun doekje tussen huid en hout. Ze heeft een sjaal om haar hoofd gewonden waarvan een deel afhangt over de rug. De scherpte van de takken contrasteert met de zachte ronding van haar rug en de rest van haar lichaam. De foto gaat over kwetsbaarheid, maar roept ook vraagtekens op over het waarom en hoe van de intrigerende enscenering.

Deze foto toont een naakt model gekleed met minimale stukjes textiel. Viviane Sassen heeft een tijdlang alle herkenbaar menselijke delen, zoals armen, benen, gezicht, 'uitgegumd' en teruggebracht tot platte vlakken die in groot contrast staan tot de kleding en andere elementen in de foto. Een ander element dat ze gebruikte was vervreemding door in de compositie meer ledematen te laten zien dan het model mogelijkerwijs kon hebben. De extra armen en benen droegen bij aan de sfeer die ze haar werken meegaf, maar zorgden ook voor een aspect van humor. In elk geval zijn deze werken meer dan een registratie van kleding.

2004-3_gmx00019.jpg

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.

Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.