Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!
GM 10430
Collectie: Toegepaste kunst
Materiaal: eikenhout, hout, koper, lak
Categorie: Interieurinrichting - Meubilair
Afmetingen:
hoogte (lakkabinet): 68 cm
breedte (lakkabinet): 76.5 cm
diepte (lakkabinet): 47.5 cm
hoogte (onderstel): 73 cm
breedte (onderstel): 81 cm
diepte (onderstel): 53 cm
Beschrijving

Japans lakkabinet of lakkast met onderstel. Het kabinet is in Japan voor de export vervaardigd en dateert uit de Edo-periode, omstreeks 1700. Lakkast met twee deuren. Zwarte lak met goud opgelegd. Aan de binnenzijde laden met lakversiering. Aan de buitenzijde voorstellingen van berglandschappen met huizen en vogels. Scharnieren, slot, hengsels en hoekbeslag van koper. Het onderstel is later bijgemaakt, is uitgevoerd in Lodewijk XIV stijl/Marotstijl (eerste kwart van de achttiende eeuw) en stamt uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

Deze Japanse lakkist is speciaal voor de export naar Europa gemaakt. In de zeventiende eeuw nam onder invloed van ontdekkingsreizen en de handel op de Oost de vraag naar exotische producten toe. Rijke burgers en adellijke lieden wilden hun huizen decoreren met zeldzame oosterse voorwerpen. Japanse lakkisten stonden als een soort kunstkastjes in kunst- en verzamelkabinetten te pronk of in de vertrekken waar gasten ontvangen werden. Regelmatig werd er een piramide bovenop geplaats, vol met blauw-wit oosters porselein. Het zwarte lakwerk glom en de goudlak glinsterde in het licht. Het roodkoperen beslag gaf het geheel een robuste uitstraling. Met een grote sleutel kunnen de deuren aan de voorzijde van de kist geopend worden. Aan de binnenzijde bevinden zich een groot aantal laadjes. Hierin werden delen van een verzameling opgeborgen (schelpjes, stenen, munten of penningen, etc.) De laadjes konden ook voor brieven of andere bijzondere persoonlijke eigendommen worden gebruikt.

Dergelijk kisten stond vaak op een in Europa vervaardigd onderstel. Ook bij deze tafel hoort een vroeg achttiende-eeuws onderstel in ‘Daniël Marot stijl’. Onlangs bleek bij onderzoek ten behoeve van restauratie dat het helemaal niet om een authentiek onderstel ging, maar dat het onderstel in Nederland omstreeks het midden van de negentiende eeuw vervaardigd is. Het onderstel is niet versierd met houtsnijwerk maar met verguld gipsen ornamenten!

Afkomstig uit een groot legaat van familiebezittingen van de Arnhemse regentenfamilie Brantsen

GM 10430-1.jpg
GM 10430-2.jpg
GM 10430-3.jpg
GM 10430-4.jpg
2005-0_gm10430_5.jpg
2005-0_gm10430_3.jpg
2005-0_gm10430_2.jpg
www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.