Locatie: Focus Filmtheater, zaal 3 (2e verdieping)
Prijs: gratis

Museum Arnhem in Focus tijdens Arnhemse Uitnacht

Museum Arnhem presenteert tijdens de Uitnacht zijn recente aanwinst in Focus Filmtheater:  De film Whispering Pines 10 van de Amerikaanse kunstenaar Shana Moulton (1976). In samenwerking met Platform Beeldende Kunst Arnhem vertoont Focus Filmtheater in zaal 3  kunstenaarsfilms die zijn gemaakt rond het thema Mars! De maatschappij komt weer in beweging, men laat van zich horen. Gele hesjes, klimaatspijbelaars en de boze witte man. Dompel je onder in dogma’s, de vierde feministische golf en problematiek waar we liever van wegkijken. Want kunst is nu eenmaal heel goed in de vinger op de zere plek leggen.

Arnhemse Uitnacht 2020 Focus

Kan huishoudelijk werk tot verlichting leiden? Shana Moulton maakt sinds tien jaar video’s en installaties waarin haar alter-ego Cynthia centraal staat. In de tragikomische reeks Whispering Pines (Fluisterende Dennenbomen) wil Cynthia zich bevrijden van negatieve gedachten. Zij streeft door middel van ochtendgymnastiek, gezichtsmaskers en ontspannende badrituelen naar een nieuw evenwicht. Haar belevenissen spelen zich af in een huiselijk decor. In haar dromen treedt zij nieuwe werelden binnen, vol magie en spiritualiteit. Als een hedendaagse Alice in Wonderland verdwijnt Cynthia tijdens het afstoffen van zingende prullaria en lucht verversende objecten achter een luik, waarna ze belandt in de overweldigende natuur.

Als kritiek op de bestaande wereld creëert Cynthia haar eigen omgeving, waarin het decor een combinatie is van New Age, popcultuur en futuristische beeldschermen. Thuis lijkt Cynthia de veeleisende buitenwereld even te vergeten. In de natuur geniet zij van zijn schoonheid en helende krachten maar verneemt zij ook dat de natuur wordt bedreigd. De reeks Whispering Pines mondde in 2018 uit in een opera, waarvoor Nick Hallett de muziek schreef. Sopraan Daisy Press vertolkt de gedachten van Cynthia, zangeres Katie Eastburn neemt de rol aan van milieuactiviste Julia Hill. Hill woonde twee jaar in een duizend jaar oude Californische Redwood boom om te verhinderen dat deze zou worden gekapt.

Shana Moulton (1976 Oakhurst, Verenigde Staten)

Whispering Pines 10 2018, i.s.m. componist Nick Hallett HD video 35’

Collectie Museum Arnhem

Museum Arnhem
Bezoekadres:
Sint Walburgisplein 1
6811 BZ Arnhem
+31(0)26 30 31 400
info@museumarnhem.nl

Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.

Onze tijdelijke presentatieplek in De Kerk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00.