Werk in opdracht

Merlijne Marell presenteert nieuwe werken op het orgelbalkon, waaronder een muurvullende presentatie, die zij op uitnodiging van Museum Arnhem heeft gemaakt. Uitgangspunt zijn de vormen en decors van keramiek uit de Arnhemsche Fayencefabriek, gelijktijdig te zien in de tentoonstelling ' Van Art Nouveau tot Art Deco' .Ook de geschiedenis van deze werkplaats – een zakelijk en artistiek avontuur van twee broers uit Purmerend – diende als inspiratie. 

GeldersBalkon_MerlijneMarell_optocht
Merlijne Marell, Klaasje en Hobbes, de schurk, grote en kleine beer, een koedoe, de kitschcrimineel, het wiebelmannetje en anderen in optocht, 2016

Vervlogen tijden
Marell is een verhalenverteller. Uit haar werk spreekt een grote verbeeldingskracht, aandacht voor detail en liefde voor ambacht. Haar beeldtaal, taalgebruik en kleuren ademen de sfeer van vervlogen tijden, maar zijn door een scherp randje onmiskenbaar van nu. Bouwstenen voor haar fabelachtige wereld vindt ze evengoed in fysieke objecten en de natuur als in boeken en op het internet. Vervolgens zet zij eigenhandig haar eigenzinnige ontwerpen om in diverse druktechnieken.

Prentboek Schobbejacques
In het prijswinnende prentboek ‘Schobbejacques en de 7 geiten’ (2015) komen deze elementen allemaal samen. Marell schiep zowel beeld als verhaal. Een volledig met de hand gemaakte editie was haar afstudeerwerk, uitgevoerd met bijzondere papiersoorten. De tekst in lood heeft ze gedrukt in de historische drukkerij van het Museum over industrie, arbeid en textiel (MIAT) in Gent, de illustraties zijn tot stand gekomen in de werkplaats van Productiehuis Plaatsmaken in Arnhem. Later is dit boek dankzij de Arnhemse uitgeverij Loopvis beschikbaar gemaakt voor het grote publiek. De publicatie is tijdens de presentatie te koop in onze museumwinkel. 

coverschobbejacques_merlijnemarell_geldersbalkon
Merlijne Marell, Schobbejacques en de 7 geiten, Uitgeverij Loopvis, 2015

Gelders Balkon
Merlijne Marell (1986) werd opgeleid tot illustrator aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en volgde een Masteropleiding Illustratie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Tegenwoordig woont en werkt ze in Arnhem, de stad waar zij ook geboren en getogen is. In de serie 'Gelders Balkon' bieden wij een podium aan in Gelderland gerelateerde kunstenaars of kunstinitiatieven.

www.merlijnemarell.nl

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.