Een zacht geruis

Productiehuis Plaatsmaken initieert in bijzondere samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen en met ons het kunstproject Een zacht geruis. Gelderland kent veel kastelen en landhuizen. Zeven daarvan zijn opengesteld voor publiek. Voor Een zacht geruis wordt elk van deze kastelen gekoppeld aan een hedendaagse kunstenaar, die op basis van de plek en de geschiedenis nieuw werk maakt. Dit geeft de bezoeker een eigenzinnige kijk op de eeuwen oude geschiedenis.

Kastelen spreken van oudsher zeer tot de verbeelding en Plaatsmaken wil deze verbeelding graag concretiseren. Dit gebeurt vanuit de overtuiging dat door een inhoudelijke koppeling tussen (immaterieel) erfgoed en hedendaagse kunst er een interessante, tijdloze dialoog kan ontstaan die laat nadenken en ontroert. Op ieder kasteel gaat de zorgvuldig voor dat kasteel of landhuis uitgekozen kunstenaar zich als het ware ingraven in de plek, de geschiedenis en de bewoners, en geeft daar een inhoudelijke reactie op door middel van nieuw te produceren werk. Dit werk wordt in de context van het kasteel getoond.

Zo raakte Aline Eras gefascineerd door de enorme schelpen- en koralenverzameling die op de zolder van Kasteel Rosendael wordt bewaard. Deze worden bij restauratie van de schelpengalerij in het park gebruikt. In haar werk vinden zij direct een plaats tussen de vele verzamelingen die de kunstenaar inspireren. Heidi Linck werd getroffen door de littekens in de muren van kasteel Cannenburch, die zijn ontstaan door het herstellen met nieuwe bakstenen van gaten in de muren als gevolg van veranderend gebruik en smaak. Zij ziet hierin de tijd en de gebeurtenissen die tot het kasteel leiden zoals het nu is, en zoekt in haar werk een manier deze littekens en daarmee de geschiedenis een stem te geven.

Met Een zacht geruis wordt de verbinding gelegd tussen oud en nieuw, een nieuw publiek bereikt, en vooral op een bijzondere wijze hedendaagse beeldende kunst met erfgoed en tradities verbonden en onder de aandacht gebracht. Het project wordt tegelijkertijd op zeven kastelen gepresenteerd en vergezeld door een publicatie en een educatief programma, dat door ons wordt verzorgd.

Kunstenaars
Jan Broekstra (in Huis Zijpendaal), Robbie Cornelissen (in Kasteel Hernen), Aline Eras (in Kasteel Rosendael), Rosemin Hendriks (in Huis Verwolde), Heidi Linck (in Kasteel Cannenburch), Erik Odijk (in Kasteel Doorwerth),  en Hans Wijninga (in Kasteel Ammersoyen).

De tentoonstellingen in de zeven kastelen zijn opengesteld van 1 april t/m 31 oktober 2018.

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.