Een zacht geruis

Vanwege uitbreiding en vernieuwing is Museum Arnhem momenteel gesloten voor publiek. Achter de schermen wordt ondertussen hard gewerkt om het ‘museumgezicht’ op andere manieren te laten zien. Een speerpunt van Museum Arnhem is educatie. Om dit ook tijdens sluiting na te streven, is Museum Arnhem onderdeel van Een zacht geruis. Het is een kunstproject dat geïnitieerd is door Productiehuis Plaatsmaken in samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen.

Gelderland kent veel kastelen en landhuizen. Zeven daarvan zijn opengesteld voor publiek. Voor Een zacht geruis zijn zeven kunstenaars toegewezen aan deze zeven Gelderse kastelen. Zij maken op basis van de plek en de geschiedenis nieuw werk. Museum Arnhem ontwikkelde voor dit bijzondere kunstproject het educatieprogramma dat bestaat uit kijkbladen ‘Met andere ogen’, workshops voor volwassenen en kinderen en een programma voor het primair onderwijs. Ook zijn er in elk kasteel vrijwilligers opgeleid die tijdens een rondleiding speciale aandacht aan de kunstwerken van Een zacht geruis geven.

Kijkbladen ‘Met andere ogen’
Bij alle zeven kastelen zijn kijk- en knipbladen ontwikkeld. Deze staan boordevol leuke opdrachten die jong en oud uitdagen om nog beter te kijken. Samen beleef je zo op een speelse manier de unieke combinatie tussen erfgoed en hedendaagse kunst. De kijkbladen zijn onderdeel van de publicatie die bij Een zacht geruis is verschenen. Deze glossy is te koop bij de balies van de verschillende kastelen. Ook zijn de kijkbladen hieronder gratis te downloaden:

Primair Onderwijs
Voor de bovenbouw van het primair onderwijs is een speciaal programma ontwikkeld waarin alle informatie en de kunstkijkkaarten ‘Met andere ogen’ zijn gebundeld. Dit is gratis te downloaden. Leerkrachten kunnen in de klas zowel voor als na het bezoek aan de slag met het kunstproject.

Publieksactiviteiten
Gedurende de zomerperiode kunnen bezoekers naast het bekijken van de kunstwerken ook deelnemen aan verschillende publieksactiviteiten. Jong en oud steken deze zomer de handen uit de mouwen en maken kennis met de kunstenaar. Er vinden 8 activiteiten plaats in 7 kastelen. Meer informatie en data:

Kunstenaars
Jan Broekstra (in Huis Zijpendaal), Robbie Cornelissen (in Kasteel Hernen), Aline Eras (in Kasteel Rosendael), Rosemin Hendriks (in Huis Verwolde), Heidi Linck (in Kasteel Cannenburch), Erik Odijk (in Kasteel Doorwerth) en Hans Wijninga (in Kasteel Ammersoyen).

De tentoonstellingen in de zeven kastelen zijn opengesteld t/m 31 oktober 2018. Kijk voor meer informatie www.eenzachtgeruis.nl.

Afbeelding: Hans Wijninga in Kasteel Ammersoyen

www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.