Visie Benthem Crouwel Architects

Het bureau Benthem Crouwel Architects uit Amsterdam gaat het ontwerp maken voor onze uitbreiding en vernieuwing. Daartoe heeft een beoordelingscommissie - met vertegenwoordigers van museum en gemeente - unaniem besloten. De commissie die na een eerste selectie van ruim veertig kandidaten nog vijf gerenommeerde architectenbureaus in het vizier had, is enthousiast over de gepresenteerde visie van Benthem Crouwel.

Benthem Crouwel Architects is onder andere bekend van: Stedelijk Museum Amsterdam, Bergbau-Museum, Anne Frank Huis, De Pont en Amsterdam Museum. Maar ook zijn zij bekend van het vernieuwde station Rotterdam Centraal en Ziggodome.

In haar juryrapport (bijgevoegd) roemt de commissie "de helderheid en de eenvoud van het ontwerp". Waardering is er verder voor "de prettige uitstraling, het ontzien van de stuwwal en de briljante vondst van een openbaar toegankelijke veranda in de nieuwbouw".

Ontwerpuitbreiding_Benthem Crouwel

In de visie die Benthem Crouwel Architects presenteren, wordt het gebouw van Outshoorn in oude luister hersteld. De unieke ligging van het museum en de kenmerkende kwaliteiten van het gebouw worden versterkt: het landschap gaat een grote rol spelen in de beleving van het museum, er komen zalen die volledig gewijd zijn aan het ervaren van kunst, en de koepel krijgt zijn originele, ruimtelijke karakter terug.

Impressie tuinaanzicht exterieur
Impressie van exterieur (geen definitief ontwerp)

De oorspronkelijke structuur van het gebouw wordt weer zichtbaar gemaakt. Door de symmetrie te herstellen ontstaat een helder, duidelijk leesbaar bestaand gebouwvolume. De als tijdelijk bedoelde vleugel aan de oostzijde wordt gesloopt, en de verschillende gebouwdelen en hun functies worden overzichtelijker. Beide vleugels krijgen een nieuwe galerij aan de tuinzijde, een moderne versie van de oude veranda’s.

in-exterieur uitbreiding
impressie van in- en exterieur (geen definitief ontwerp)

Lopend van zaal naar zaal zie je steeds het landschap, en ervaar je dit door de zeer brede, tot de vloer doorlopende ramen, bijna alsof je in het landschap bent. Het zo geliefde uitzicht vanuit de huidige Rijnzaal blijft behouden. Doordat de zalen los staan in het bouwvolume zijn er twee restruimtes die panoramisch uitzicht op de Rijn en Betuwe bieden. Deze ruimtes zijn eventueel ook als expositieruimtes te gebruiken.

Lopend naar zaal_ontwerpvisie
impressie van in- en exterieur (geen definitief ontwerp)

Er zal een heldere route zijn die je, als je dat niet wilt, nooit twee keer langs de zelfde plek voert: één lange route die wel de mogelijkheid biedt tot shortcuts. We doen dit door een nieuwe vleugel te bouwen op de plek van de Eschauzier-vleugel, waarvan de onderste verdieping als fundering zal worden gebruikt.

VisiieBenthemen Crouwel_opzaal
impressie van in- en exterieur (geen definitief ontwerp)

Wat de nieuwe vleugel uniek maakt, is dat hij aan beide zijden verder uitsteekt. Hierdoor is hij zowel vanaf de Utrechtseweg en  Onderlangs goed zichtbaar. Het deel dat uitkraagt aan de zuidzijde, boven de stuwwal, accentueert de hoogteverschillen tussen museum en stuwwal: uitkijkend over het landschap lijk je als het ware boven de bomen te zweven. 

Interieur Benthem
impressie van in- en exterieur (geen definitief ontwerp)

Een uniek aspect van deze nieuwe vleugel is de mogelijkheid voor bezoekers zonder entreebewijs om, vanuit de publieke beeldentuin via een trap een balkon te bereiken dat hetzelfde schitterende uitzicht biedt als de museumroute. De trap en plateau kunnen daarnaast nog als amfitheater gebruikt worden, op dezelfde plek als de ooit in 1890 bijgebouwde muzieknis.

VRayCam 025

De hoofdentree wordt behouden aan de Utrechtseweg. Daarnaast komt er een toegang bij, aan de binnentuin. Vanuit de hoofdentree kom je in de koepel: het nieuwe entreegebied, het hart en het centrale punt van het gebouw, de verdeler vanuit waar de museumroute en de horeca duidelijk en direct bereikbaar zijn. De koepel wordt van binnen opengebroken. Waar mogelijk zullen de dichtgezette ramen worden geopend.

plattegrond

top
www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.